Annons

Räddningsarbetare har omkommit i Australien

Två australiska räddningsarbetare har omkommit i samband med att de bekämpade svåra bränder i den australiska delstaten New South Wales. På onsdagen konstaterades för andra dagen i rad ett nytt värmerekord för landet.
Australien • Publicerad 19 december 2019
Foto: 
En wallaby flyr en brand nära Mangrove Mountain, norr om Sydney i New South Wales, Australien. Arkivbild.
En wallaby flyr en brand nära Mangrove Mountain, norr om Sydney i New South Wales, Australien. Arkivbild.Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Omkring 100 terrängbränder har rasat och en veckas nödläge har utlysts i New South Wales.

De två räddningsarbetarna omkom när det fordon de färdades i körde in i ett träd i samband med en utryckning. Ytterligare tre personer skadades.

Annons

"Detta är en fullständigt förödande händelse, i vad som redan är en mycket svår situation och brandsituation", säger räddningstjänsten RFS i ett uttalande.

Olyckan inträffade i Buxton, knappt tio mil sydväst om Sydney.

På onsdagen sattes för andra dagen i rad ett nytt värmerekord i Australien. Snittet för noteringarna i landet nådde 41,9 grader – vilket är en hel grad högre än toppnoteringen i tisdags, 40,9 grader.

Vid väderstationen Nullarbor i delstaten South Australia uppmättes rekordhöga temperaturen 49,9 grader och på flera håll i landet låg temperaturen över 45 grader under torsdagen, enligt ABC News.

– Det största orosmomentet under de närmaste dagarna är oförutsägbarheten, med extrema vindförhållanden och extremt höga temperaturer, sade New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian, angående de skogsbränder som härjar i delstaten.

I New South Wales rasade under dagen tre stora bränder utanför Sydney med dess runt fem miljoner invånare.

RFS gick ut med en varning till boende i högriskområdena i delstaten och uppmanade dem att evakuera tidigt eftersom det "helt enkelt inte finns brandbilar till varje hus", rapporterar Reuters.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons