Annons
Nyheter

Nordisk fiskestrid om Östersjön

Minska ner rejält, säger EU-kommissionen och Sverige om fisket i Östersjön.
Fast inte så mycket, tycker de flesta andra – inklusive grannarna i Danmark.
EU • Publicerad 14 oktober 2019

När EU-ländernas fiskeministrar samlas i Luxemburg i dag väntar ännu en traditionell långsittning om kvoterna för Östersjön.

EU-kommissionen hoppas få gehör för stora minskningar, för att låta bestånden växa till sig. Exempelvis sätts torskkvoten i östra Östersjön till i princip ingenting alls, medan kvoterna i väster föreslås bli minskade med nästan 70 procent.

Annons

"Trots ansträngningarna från våra fiskare och myndigheter är fiskebeståndet i Östersjön allvarligt, särskilt för torsken i öster och sillen i väster. I enlighet med vetenskapliga råd föreslår vi ett försiktigt paket för att garantera att hållbart fiske kan fortsätta i Östersjön", sade fiskekommissionären Karmenu Vella i ett uttalande i augusti, när förslaget lades.

I Sverige har regeringen, med stöd från EU-nämnden, ställt sig bakom kommissionens förslag.

Övriga länder runt Östersjön är mer skeptiska. Inte minst från Danmark manas till kamp mot de låga kvoterna.

"Det är mycket viktigt för mig att vi säkrar att vi har fisk också i framtiden, så vi måste se upp med bestånden. Men vi ska också försöka hålla livet kvar i hamnarna", säger danske fiskeministern Mogens Jensen (S) i ett uttalande inför mötet.

"Fiskebestånden kan fortsatt växa, om kvoterna sätts lite högre", tycker Jensen enligt nyhetsbyrån Ritzau.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons