Annons

Nordkorea: Inte bundet till kärnvapenlöften

Nordkorea • Publicerad 21 januari 2020
En man tittar på tv-bilder från tidigare nordkoreanska robottester. Arkivbild.
En man tittar på tv-bilder från tidigare nordkoreanska robottester. Arkivbild.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Nordkorea är inte längre bundet till utfästelser om kärnvapennedtrappning på Koreahalvön, säger diplomaten Ju Yong-Chol i Genève. Anledningen är att USA inte gett några löften om sanktionslättnader innan diktaturens tidsfrist löpte ut vid årsskiftet.

Nordkorea har tidigare bland annat lovat att upphöra med test av kärnvapen och ballistiska långdistansrobotar.

Annons

– Vi ser ingen anledning till att vara ensidigt bundna av överenskommelsen som den andra parten inte lever upp till, säger Ju vid FN:s ständiga nedrustningskonferens.

Han anklagar USA för att använda sig av "de mest brutala och omänskliga sanktioner" och säger att det aldrig kommer att bli kärnvapenavveckling på den koreanska halvön om USA håller fast vid en så "fientlig politik".

– Om USA försöker genomdriva ensidiga krav och fortsätter att införa sanktioner kanske Nordkorea kommer att tvingas att söka nya vägar, säger Ju Yong-Chol.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons