Annons

Rysk ubåtsövning ses som styrkedemonstration

Norge ser inte den stora ryska ubåtsövningen i Nordatlanten som ett hot riktat mot Norge, mer en styrkedemonstration. Sveriges försvarsminister ser skäl till att följa det hela lika noga som Norge.
Politik • Publicerad 30 oktober 2019
Norges statsminister Erna Solberg.
Norges statsminister Erna Solberg.Foto: Jessica Gow/TT

– De visar sin kapacitet och den vill de visa. Det är en del av deras försvarspolitik att visa att vi har mer än ni, sade den norska statsministern Erna Solberg på en pressträff med sina nordiska kollegor.

Hon tillägger att det inte innebär att Norge ser det som ett hot från Ryssland, de övar hur de ska agera i en konfliktsituation.

Annons

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att det finns anledning även för Sverige att följa det som sker.

– Vi är ju en del av den här geografin och det här är sådant vi måste följa likväl som Norge gör det, det handlar ju om hur vi Norden ska se på utvecklingen långsiktigt, säger Peter Hultqvist till TT.

Han säger att han inte vill dramatisera att Ryssland övar och visar operativ förmåga.

– Men man måste se med kalla och klara ögon på vad som händer. Det är kombinationen uppbyggd och återtagen förmåga, utmaning mot USA i förlängningen och en markering om havsområdet och försörjningslinjen mellan USA och Europa.

Erna Solberg påminner på pressträffen med statsministrarna om att Ryssland även haft en större övning med ytfartyg nyligen. Enligt henne syftar övningarna på att stänga av tillgången till Östersjön och att säkra Rysslands tillgång till Atlanten från Murmansk.

– Vi har en realistisk syn på att vi är placerade där vi är geografiskt. Det gör att Norge både måste ha ett starkt försvar och ett Natomedlemskap för att hantera detta.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons