Annons
Nyheter

Nu återvänder ljuset – och det går raskt

Ser du ljuset? Då ser du helt rätt för ljuset är på väg tillbaka – i snabb takt.
I de nordligaste delarna av landet blir dagarna nu tio minuter längre per dag.
Sverige • Publicerad 19 januari 2020
Nu återvänder ljuset i snabb takt, och snabbast går det i de nordligaste delarna av Sverige. Arkivbild.
Nu återvänder ljuset i snabb takt, och snabbast går det i de nordligaste delarna av Sverige. Arkivbild.Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT

Vid vintersolståndet, som inträffade den 22 december, vände det och dagarna blev sakta men säkert längre. Men från och med nu och ett par månader framåt återvänder dagsljuset i snabb takt.

– Det är främst i den allra nordligaste delen av landet som det ökar som mest nu. Det är från mitten av januari och under februari vi har den här ökningen, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI.

Störst ökning i norr

Annons

Medan dagslängden i de nordligaste delarna nu ökar med omkring tio minuter per dag är ökningen mer blygsam i de södra delarna.

– I Götaland är det inte den största ökningen i dagslängd, men det ökar ändå med omkring tre, fyra minuter i stora drag, säger Eriksson.

– I södra delen av landet är det från februari och mars–april som vi har den allra största ökningen och då ligger det på ungefär fyra minuter om dagen.

Men att det blir ljusare bör märkas i hela landet, säger Eriksson.

– Jag skulle säga att det går att märka av både i söder och i norr.

Från polarnatt till midnattssol

Det är framförallt under våren och hösten som förändringen i dagslängden går snabbt, enligt SMHI. Och varför den är som mest drastisk och märkbar längst i norr beror på att man under ett år går från en ytterlighet till en annan – från polarnatt till midnattssol.

Att dagslängdens ökning skiljer sig mellan norra och södra delen av landet beror på att jordaxeln lutar, enligt SMHI.

TT: Kan man se några andra vårtecken än dagslängden redan nu?

– Rent meteorologiskt är det just att solen börjar märkas av allt mer och stiga allt högre på himlen, säger Charlotta Eriksson.

Britta Kramsjö/TT

Fakta: Ljus och mörker under året

Solstånden inträffar två gånger om året och är de tillfällen då jordaxeln lutar som mest in mot eller bort från solen.

Sommarsolståndet är den dag på året då dagen är som allra längst och natten kortast. Vintersolståndet markerar det motsatta förhållandet – att dagen är som kortast och natten som längst.

Vid sommarsolståndet blir det aldrig riktigt becksvart någonstans i Sverige. Under natten råder skymning som direkt övergår i gryning. Från polcirkeln och norrut går solen inte ner alls, vilket kallas midnattssol eller polardag. Det inträffar i exempelvis Kiruna.

Vid vintersolståndet går solen inte alls upp över horisonten norr om polcirkeln, vilket kallas polarnatt. Men helt nattsvart blir det inte dygnet runt, på dagen blir det något ljusare.

På södra halvklotet råder de omvända förhållandena – där inträffar sommarsolståndet vid norra halvklotets vintersolstånd och vice versa.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons