Annons
Nyheter

Nu väntar höjd boränta

Nästa vecka väntas Riksbanken höja reporäntan. Banker och bolåneinstitut väntas följa efter med åtminstone en mindre boräntehöjning.
– Om man känner att en räntehöjning blir kämpig, då bor man fel, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.
Ekonomi • Publicerad 13 december 2019
Riksbanken väntas höja reporäntan till 0 procent den 19 december. Arkivbild.
Riksbanken väntas höja reporäntan till 0 procent den 19 december. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bedömarna är överens – sannolikheten att Riksbanken går vidare med sin plan att höja räntan på torsdag är stor. Det mest troliga scenariot är då att man lämnar minusräntan och återgår till en styrränta på 0,0 procent.

– Riksbanken har varit ganska tydlig med att det kommer en höjning, säger Claudia Wörmann.

Små justeringar

Annons

Riksbankens agerande brukar framför allt få effekt på lån med kortare löptider. När Riksbanken för ett år sedan höjde reporäntan från rekordlåga -0,50 procent till dagens nivå -0,25 procent var flera bolåneinstitut snabba på att haka på. Listräntorna för lån med löptider på tre månader, som brukar kallas rörlig ränta, höjdes i de flesta fall med 0,20 procentenheter.

Sedan dess har vissa justeringar gjorts. Jämfört med nivån för tremånadersräntan i januari i år har SBAB justerat ner räntan med 0,10 procentenheter. SEB och Nordea har däremot på senare tid justerat upp räntan med 0,10 procentenheter.

– Jag tror inte på några snabba chockhöjningar av räntan. I så fall är det små, försiktiga höjningar, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert.

I det låga ränteläget som råder anser experterna att det inte finns någon anledning till stor oro bland bolåntagare. När bankerna beviljar lån ska de göra en kalkyl och räkna med att personen som tar lånet kan klara en ränta på fem till sju procent.

Men om det har skett förändringar i den privata ekonomin sedan man tog lånet och man upplever att även små förändringar blir problematiska är det dags att se över sin situation.

– Om man inte har så stort utrymme i det här lågränteläget bör man se över vad som kan underlätta. Kanske flytta, säger Claudia Wörmann.

Binda eller inte?

När det gäller frågan om det är läge att binda sitt bolån gäller samma råd som alltid. För dem som vill kunna förutse sina kostnader och vet hur länge man kommer att bo i sin nuvarande bostad kan det vara en bra idé.

– I dag är skillnaden mellan tremånadersräntan och de bundna räntorna väldigt låg. Så priset för att ha den försäkringen i sin ekonomi är inte så högt. Men rent ekonomiskt tjänar man nästan aldrig på att ha en bunden ränta, säger Annika Creutzer.

Hon lyfter en positiv aspekt med en räntehöjning.

– I andra länder ser vi minusränta även på sparkonton. Om de (Riksbanken) höjer räntan minskar risken att vi ska behöva betala för vårt sparande. Så det finns positiva sidor med en höjning också, säger hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons