Annons

Ny behandling ska hjälpa barn med blodcancer

Medicin • Publicerad 17 maj 2019
Barn och unga med en speciell typ av blodcancer kan nu få en ny typ av behandling. Arkivbild.
Barn och unga med en speciell typ av blodcancer kan nu få en ny typ av behandling. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Barn och unga med akut lymfatisk leukemi, en speciell form av blodcancer, kommer att kunna få en helt ny typ av behandling, rapporterar .

Omkring fyra till fem barn per år, där ingen traditionell behandling gett resultat, beräknas kunna få den nya behandlingsformen. I den tar läkarna ut patientens egna vita blodkroppar och modifierar dem genetiskt så att de får en tumördödande effekt. Därefter återförs de och kan då attackera tumörcellerna.

Annons

Behandlingen är kostsam, cirka 3,5 miljoner kronor, men Rådet för nya terapier (NT-rådet) har nu gett grönt ljus för metoden.

– Vi tror och hoppas på att det kommer innebära att för de här svårast sjuka barn- och ungdomarna har vi ytterligare en bra och effektiv behandlingsmetod som kan leda till bot, säger Gerd Lärfars, ordförande vid NT-rådet till radion.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons