Annons

Ny skatt på väg för pensionärer i Portugal

Ekonomi • Publicerad 14 oktober 2019
Portugal väntas ta ett beslut om nya skatteregler för bland annat svenska pensionärer som bor i landet. Arkivbild.
Portugal väntas ta ett beslut om nya skatteregler för bland annat svenska pensionärer som bor i landet. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

Efter valet för en vecka sedan är Portugal nu på väg att införa en skatt för de pensionärer, däribland svenskar, som har bosatt sig i landet men som hittills inte har behövt betala någon skatt på sin privata tjänstepension, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Skatten ska betalas i det land där personen ifråga bor, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s rekommendationer. Portugal kommer att införa en sån skatt, säger skatteexperten Carlos Lobo till radion.

Annons

Efter valet är socialdemokratiska PS på väg att bilda en minoritetsregering, och enligt Lobo kommer skattebeslutet att fattas inom kort. Men den nya skatten kommer inte att vara retroaktiv.

– Det rör sig om en lägre skattenivå och alla kommer att bli nöjda, säger Lobo.

Carlos Lobo var med och tog fram det regelverk som möjliggör för bland annat svenska pensionärer att bosätta sig i Portugal och där slippa skatta på de privata tjänstepensionerna. Svenska regeringen tycker att systemet är orättvist och har beslutat att införa en så kallad sink-skatt – en särskild skatt för personer bosatta utomlands – från och med årsskiftet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons