Annons

Nya krav efter flygolyckan i Umeå

Olyckor • Publicerad 23 september 2019
Resterna av flygplanet på Storsandskär dagen efter flygolyckan där nio personer omkom.
Resterna av flygplanet på Storsandskär dagen efter flygolyckan där nio personer omkom.Foto: Erik Abel/TT

Transportstyrelsen inför nya förebyggande åtgärder för samtliga flygplan som används för fallskärmshoppning, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

De nya reglerna kommer efter en statusrapport från Statens haverikommission om flygplanet som kraschade utanför Umeå i mitten av juli. Rapporten visade att flygplanet var både för tungt och för baktungt när det lyfte.

Annons

Nu begär Transportstyrelsen, som är ansvarig för tillsyn inom luftfart, att Svenska fallskärmsförbundet (SFF) ser över sina rutiner.

SFF ska bland annat se till att fallskärmsklubbar har kunskap om vikt- och balansvärden. Förbundet ska också kontrollera att procedurer och rutiner följs.

Olyckan utanför Umeå är den femte dödligaste civila flygkraschen i Sverige genom tiderna. De åtta fallskärmshopparna och piloten som befann sig ombord omkom.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons