Annons
Nyheter

Nya siffror: Så trygga känner vi oss i sydöstra Skåne

En marginell försämring jämfört med fjolårets mätning, så sammanfattar polisen resultatet av årets trygghetsmätning i sydöstra Skåne. Medan resultatet förbättrats i Simrishamns kommun ser otryggheten ut att öka i både Sjöbo, Skurup och Tomelilla.
Sydöstra Skåne • Publicerad 15 november 2018

Knappt 4 000 personer boende i Simrishamns, Tomelilla, Ystads, Sjöbo och Skurups kommuner har besvarat årets trygghetsmätning. Resultatet som nu sammanställts och publicerats på polisens hemsida visar att den uppleva otryggheten ökat i lokalpolisområde Ystad, där de fem kommunerna ingår.

Totalindex för de fem kommunerna är 1,91 – att jämföra med 1,63 i lokalpolisområde Trelleborg och 1,53 i Lund.

Annons

Indexsiffrorna sträcker sig från noll till sex, och ju lägre siffran är desto bättre. Förra året var resultatet i Ystadsområdet 1,78.

– Lokalpolisområde Ystad har en marginell försämring av sitt trygghetsindex mot fjolåret, kommenterar lokalpolisområdeschef Mats Cronhag i ett pressmeddelande – och lyfter Simrishamns som en kommun som går mot trenden.

– Samtidigt ser vi kommuner där resultaten måste förbättras. Både Skurup och Tomelilla har sämre resultat än 2017. Detta är en utmaning och ställer stora krav på både polis, kommun och samverkanspartners som måste vidta åtgärder som ökar tryggheten.

Han tycker också att det är negativt att Sjöbo, som har varit en relativt lugn kommun, nu visar på en större otrygghet.

Trots den kritik som riktats mot polisorganisationen i området – både externt och internt – och som intensifierats på senare tid, så syns det i årets mätning en förbättring vad gäller andelen medborgare som upplever att polisen bryr sig om lokala problem, enligt Cronhag.

Utförligare rapporter för respektive kommun kommer att presenteras av kommunpoliserna under fredagen.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons