Nykomlingen föll i förlängning mot Skellefteå

Skrällaget Oskarshamn kan bli att räkna med även i SHL.
I premiären gav man Skellefteå en match ända in i förlängningen där till slut Joakim Lindström kunde ge hemmalaget extrapoängen med sitt 5–4-mål.
Fotboll • Publicerad 14 september 2019
Filiph Engsund, i vitt, och hans Oskarshamn pressade Skellefteå till förlängning på lördagen. Det var inte bara Oskarshamns första match för säsongen utan också klubbens första i SHL någonsin.Foto: Erland Segerstedt/TT

I våras charmade hans lag hela hockey-Sverige när det totalt otippat tog sig genom kvalet och hela vägen upp i SHL. Och kanske kan smålänningarna fortsätta att överraska.

Mot Skellefteå inledde laget den svängiga och dramatiska matchen bäst, hade ledningen med 2–0 innan Skellefteå med tre mål i början av den andra perioden vände till ledning. Men innan Skellefteå kunde avgöra i förlängningen hade Oskarshamn haft ledningen ytterligare en gång.

– Jag tycker att vi är minst lika bra som Skellefteå AIK i dag. Över 60 minuter gör vi en bra match, utom några minuter i andra, säger backen Johan Alm.

Han blev den historiske förste målskytten när han gav sitt nya lag ledningen efter 18.29 i öppningsperioden.

Blev historisk målskytt

Efter sju säsonger i Skellefteå fick Alm inget nytt kontrakt i våras.

Men Oskarshamn ville ha honom, gjorde honom till kapten och efter bara några träningar och ett par matcher i sitt nya lag skrev den 27-årige backen in sig i klubbens historieböcker när han gjorde klubbens första SHL-mål.

Med ett direktskott hittade Johan Alm nätet bakom Gustaf Lindvall i Skellefteås mål.

Förra säsongen, i Skellefteås färger, blev Alm mållös.

– Vart väl lite paff när den satt där. Det är alltid kul att göra mål och förstås extra roligt att göra mål här, säger Alm, som är stolt över att ha blivit utsedd till lagkapten:

– Absolut. Skitkul och en stor ära. Vi har en stark grupp med bra moral som vet vad vi klarar av. Det gör det enkelt för mig, säger Johan Alm.

Spelet i premiären indikerar att fjolårets överraskningslag kan fortsätta att skrälla även i SHL.

Oskarshamn imponerade

Laget är tungt att möta och spelar med en kyla som kan leda långt. Ingen kunde tro att det här var lagets allra första SHL-match.

– Vi hade pratat om att ha en god tävlingsnerv och bra anspänning. Jag tycker att killarna gör det med bravur över 60 minuter, säger tränaren Håkan Åhlund.

Så när som på två minuter i den andra perioden när Skellefteå gjorde tre mål klarade man av målsättningen bra.

Helt avgörande blev sedan kanadensaren Simon Despres överilade skallning på Skellefteås Albin Eriksson i slutet av den tredje perioden. Den renderade i matchstraff och blev i praktiken avgörande när Joakim Lindström med sitt andra mål kunde avgöra matchen i förlängningen.

Men matchens lysande stjärna var nog ändå Skellefteås unge back Philip Broberg som gjorde det mesta rätt och var ytterst nära ett drömmål i den tredje perioden.

– Philip var jättebra, givetvis. Han och "Nisse" (Niclas Burström) bryter isen för oss i andra perioden. Då kändes det som att vi tog tag i det men de kom tillbaka innan vi lyckades vända på steken i förlängningen, säger hemmatränaren Tommy Samuelsson.