Annons

Nytt möte mellan USA och Kina i september

USA och Kina ska mötas igen i september för nya handelssamtal, då i USA. Det framkom i samband med att mötet mellan de båda parterna avslutats i Shanghai.
Ekonomi • Publicerad 31 juli 2019
USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och finansminister Steven Mnuchin i samtal med Kinas vice premiärminister Liu He under den senaste rundan handelssamtal i Kina.
USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och finansminister Steven Mnuchin i samtal med Kinas vice premiärminister Liu He under den senaste rundan handelssamtal i Kina.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Några överenskommelser har inte nåtts vid samtalen, men det betyder inte att läget är låst, menar Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

– Det var resultatlöst, men bara det att man kommit överens om ytterligare en förhandlingsrunda är positivt. Det betyder i alla fall att man inte går från förhandlingsbordet utan att veta hur man ska ta nästa steg.

Annons

– Normala handelsförhandlingar tar kanske sex–åtta år att genomföra. Här har vi två gigantiska ekonomier och det handlar inte bara om handel, utan om skyddande av teknologier och ideologiska skillnader. Man får inte vara för otålig. Presidenten i Vita huset får kanske inse att det måste ta tid, säger Robert Bergqvist.

Enligt ett uttalande från kinesiskt håll ska samtalen i Shanghai ha varit framgångsrika.

"Båda sidor hade uppriktiga, effektiva, konstruktiva utbyten gällande handel och ekonomiska frågor av gemensamt intresse", sade Kinas handelsministerium i ett uttalande.

Vid mötet ska bland annat frågan om utökade kinesiska köp av amerikanska jordbruksvaror ha kommit upp till diskussion.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons