Annons

Ökning av lån oroar i Ryssland

Ryssarna lånar mer och mer pengar, vilket oroar landets styre.
Men att allt för abrupt försöka stoppa medborgarna från att sätta sig i skuld skulle kunna minska tillväxten.
Ryssland • Publicerad 18 augusti 2019
Rysslands president Vladimir Putin vill se högre tillväxt. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin vill se högre tillväxt. Arkivbild.Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT

I ryska shoppinggallerior syns ett nytt fenomen – maskiner där köpsugna kan mata in passet och sedan få ett litet lån på ett par minuter. Apparaterna, med skyhöga räntor på lånen, är ännu ett tecken på en lånefest som oroar på högsta politiska nivå.

Lånenivåerna har vuxit så mycket under de senaste 18 månaderna att ekonomiminister Maxim Oresjkin har varnat för att det kan bidra till ännu en lågkonjunktur.

Annons

Situationen har lett till spänningar mellan regeringen och centralbanken, som anklagas av flera ministrar för att inte göra tillräckligt för att begränsa lånen.

Att begränsa medborgarnas möjlighet till lån skulle dock i sig kunna bidra till en redan stagnerande tillväxt, eftersom människor får mindre pengar att röra sig med.

– Att göra det svårare att ta lån skulle kunna slå omedelbart mot tillväxten, säger Natalija Orlova, chefsekonom vid Alfa Bank.

Fallande oljepriser och sanktioner efter landets agerande i Ukraina slog hårt mot Ryssland 2014, och ekonomin har ännu inte hämtat sig helt.

Tillväxten i Ryssland saktade i början av året ned, med en ökning på enbart 0,7 procent för första halvåret jämfört med samma period 2018. Det är långt från målet på 4,0 procents tillväxt, som satts av president Vladimir Putin.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons