Annons

Ölandsbor säger nej till kommunsammanslagning

Politik • Publicerad 27 maj 2019
Ölandsborna vill inte slå ihop kommunerna Borgholm och Mörbylånga. Arkivbild från Ölandsbron.
Ölandsborna vill inte slå ihop kommunerna Borgholm och Mörbylånga. Arkivbild från Ölandsbron.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Det blir troligtvis ingen kommunsammanslagning på Öland, sedan en majoritet av väljarna sagt nej vid söndagens folkomröstning som genomfördes i samband med valet till EU-parlamentet.

Invånarna i Borgholm och Mörbylånga hade tre alternativ att ta ställning till: att fortsätta som i dag, att utöka samarbetet mellan kommunerna eller att slås ihop till en Ölandskommun.

Annons

Ölandsborna har tidigare röstat i frågan, senast i samband med EU-valet 2009. Då blev det visserligen ett knappt ja i Borgholm, men eftersom nejsidan fick långt fler röster i Mörbylånga vann den totalt.

Det här är de preliminära resultaten, som kommunerna redovisar dem. Borgholm: Ja: 2 339 röster. Nej: 3 373 röster. Mörbylånga: Ja: 3 454 röster. Nej: 4 224 röster. I Borgholm röstade 149 personer blankt, i Mörbylånga 259.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons