Annons

Två mandat för KD –"brutal valrörelse"

Ett parti attackerat från alla håll enligt dem själva.
Till slut stod ändå Kristdemokraterna som segrare.
8,7 procent i EU-valet och två mandat betydde ett historiskt valresultat för KD.
EU-valet • Publicerad 27 maj 2019
Sara Skyttedal firade EU-valsresultatet med champagne, precis som när Decemberöverenskommelsen revs upp.
Sara Skyttedal firade EU-valsresultatet med champagne, precis som när Decemberöverenskommelsen revs upp.Foto: Tobias Österberg/TT

Sättet partiets toppkandidat, Sara Skyttedal, firade på var det givna. Precis som när Decemberöverenskommelsen revs upp tog hon plats på scenen vid Kristdemokraternas valvaka med en flaska champagne i handen. I högtalarna hördes Mauro Scoccos 80-talsdänga "Sarah" och på TV-skärmarna syntes valresultatet.

8,7 procent är en markant förbättring jämfört med det förra EU-valet och partiledaren Ebba Busch Thor talade om "ett nytt stycke historia för Kristdemokraterna" då det är på väg att det bästa valresultatet någonsin i EU-sammanhang.

Annons

– Vi har märkt en väldigt stark respons från väljarna i just vårt budskap att värna EU, att vi är Europavänner men att vi inte vill att EU ska lägga sig i sådant som vi bättre beslutar om här hemma på nationell nivå. Inte för mycket, inte för lite utan just lagom. Och det har varit ganska slagkraftigt, säger Busch Thor till TT.

Partiet gick in i valrörelsen med parollen "Make EU lagom again" – vägen ur den har dock handlat mest om före detta EU-parlamentarikern Lars Adaktussons och hur han röstat mot abort i 22 av 28 omröstningar i parlamentet. Det har också varit debatt kring Sara Skyttedals stil, hennes väska och sportbil.

Direkt lögner

Enligt Ebba Busch Thor har det varit en valrörelse av halsanningar och direkta lögner.

– Vi har haft motståndare som spridit direkt falska nyheter och påstående om oss i sociala medier. De har gjort det i debatter, det har i vissa debatter varit åtta andra partier mot en kandidat, och Sara Skyttedal har inte alltid fått lov att försvara sig.

Sara Skyttedal lyfte själv i sitt tal att "motståndaren trodde att de kunde meja ned oss men lyckades inte".

– Det är uppenbart att de andra partierna gjort vad de kan med okvädesord och direkta påhopp försöka trycka ned Kristdemokraterna. men det är uppenbart att det inte lyckats. Nu skickar vi två parlamentariker och dubblar vårt inflytande. Det är så fantastiskt att se det här valresultatet

Med sig till Bryssel får hon nu David Lega, tidigare paralympier men efter sin idrottskarriär kommunalråd i Göteborg.

– Vi hade väljarna med oss hela vägen och jag är så stolt över alla som jobbat ända in i kaklet, sade den förre elitsimmaren med ett leende.

Ska pendla

TT: Kan du jämföra den här framgången med dina idrottsliga?

– Som simmare var det en individuell insats. Det här är en laginsats från norr och söder, det går inte att jämföra utan är helt olika saker.

Annons

Både han och Sara Skyttedal kommer nu att pendla mellan Sverige och sina jobb i Bryssel.

– Jag hoppas ta plats i utrikesutskottet och jobba vidare med mänskliga rättigheter, säger David Lega. Jag skulle inte våga bosätta mig där för jag riskerar då att bli av med min personliga assistans.

Sara Skyttedal var dock inte sen att lägga fram ytterligare ett skäl till varför hon skulle pendla – självklart med flyg – betonade hon:

– Jag tänker ha ett vanligt liv och nära min valkrets, inte vara en del i Brysselbubblan.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons