Annons
Nyheter

Ovanlig parasit drabbar skånska katter

En grupp förvildade katter i Klippan har insjuknat av lungmask. 24 av 33 smittade katter har dött eller avlivats och nu vill Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) följa sjukdomens utbredning.
Skåne • Publicerad 21 mars 2018
Katten på bilden har inget med artikeln att göra.
Katten på bilden har inget med artikeln att göra.Foto: Hasse Holmberg/TT

De drabbade katterna omhändertogs av kattföreningen Hemlösa katter i Helsingborg. Först visade de inga symtom på infektion men deras andning försämrades plötsligt, på bara ett par timmar. De första katterna dog under veterinärbehandling och efter obduktion kunde man ställa diagnosen lungmask.

Hemlösa katter har ofta flera infektioner samtidigt vilket sannolikt gör dem mer känsliga för påfrestningar och stress. Detta kan ha bidragit till att dödsfallen blev så många i detta fall.

Annons

– Parasitens utbredning i Sverige är okänd, men tidigare har enstaka fall av lungmask konstaterats. I Danmark är kattens lungmask påvisad hos åtta procent av friska utekatter. Människor infekteras inte av denna lungmask, säger Eva Osterman Lind, parasitolog och veterinär vid SVA.

SVA genomför just nu en studie av kattens lungmask och behöver därför få in avföringsprover från friska katter med tillgång till utevistelse i Skåne, Blekinge och Halland. Kattägare är välkomna att bidra med prover.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons