Annons
Nyheter

Över tusen skånska A-traktorer riskerar körförbud

Från och med den 20 maj gäller nya krav på kontrollbesiktning av fordonen. I dagsläget har bara 63 skånska A-traktorer genomgått besiktning. Därmed riskerar resterande 1 440 körförbud.
Skåne • Publicerad 23 mars 2018
Foto: Lars Ottosson

De nya reglerna innebär att A-traktorer ska besiktas senast två år efter den senast godkända kontrollbesiktningen. För att en sådan besiktning ska vara giltig ska den vara gjord under de 24 månader som gått innan reglerna träder i kraft.

I hela Skåne finns för tillfället 1 503 registrerade A-traktorer – men av dessa har bara 63 kontrollbesiktats. Det innebär att ytterligare 1 440 måste genomgå en besiktning innan den 20 maj för att inte få körförbud.

Annons

Transportstyrelsen uppmanar A-traktorägare att vara ute i god tid eftersom många kommer vilja besikta sina fordon under våren.

Reglerna är en anpassning till EU-lagstiftningen och syftar till att öka trafiksäkerheten.

– I dagsläget vet vi att det finns A-traktorer på våra vägar som inte är trafiksäkra. När dessa fordon nu behöver besiktas hoppas vi att den situationen ska upphöra, säger Anders Gunneriusson som är utredare på Transportstyrelsen.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons