Annons
Nyheter

Övergiven sälunge avlivad – polisen: oroliga människor kan ha gått för nära

En sälunge i Helsingborg avlivades under söndagskvällen efter att ha övergivits av sin mamma. Enligt polisen kan det bero på att människor har gått för nära, just av oro för att sälungen var övergiven.
Skåne • Publicerad 8 juli 2019
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Carmen Jaspersen

Efter en mängd samtal från allmänheten gick polisen under söndagskvällen ut och förklarade att ensamma sälungar på stränderna inte nödvändigtvis är övergivna.

– Deras mammor och pappor är ute och fiskar och ibland kan det dröja flera dagar innan de kommer tillbaka. Men ungarna klarar sig bra på stranden, sa Evelina Olsson på polisens ledningscentral till YA.

Annons

Polisen hade också fått uppgifter om att folk hade försökt lägga tillbaka sälungar i vattnet – något som beskrivs som direkt farligt då sälungarna inte är simkunniga.

I samband med att frågan om sälungarna uppmärksammades påpekade polisen också att man bör hålla ett avstånd på minst 100 meter till ungarna, annars vågar kanske föräldrarna inte återvända till dem på stranden.

Men just detta verkar alltså nu ha hänt, då man på söndagskvällen tvingades avliva en sälunge i Helsingborg. Polisen skriver på sin hemsida att ”på grund av att allmänheten inte respekterade 100-metersavståndet kan de ha bidragit till att mamman inte vågade ta sig upp på stranden och övergav ungen”.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons