Annons

Överklagar fängelsedom för skolexplosioner

Först kom larm om en hög smäll som ledde till att skolan i Hässleholm utrymdes. Strax därpå greps en person i mörka militärkläder som sprängt rörbomber i skolans källare.
Nu överklagar den 21-årige mannen sin fängelsedom.
Brott • Publicerad 31 juli 2019
Polis gör ett tillslag på en gård utanför Hässleholm efter en explosion på Hässleholms Tekniska skola som inträffade före jul förra året. En man i 20-årsåldern greps och var inledningsvis misstänkt för terrorbrott. Arkivbild.
Polis gör ett tillslag på en gård utanför Hässleholm efter en explosion på Hässleholms Tekniska skola som inträffade före jul förra året. En man i 20-årsåldern greps och var inledningsvis misstänkt för terrorbrott. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen dömdes till fängelse i två år och tre månader för allmänfarlig ödeläggelse – men inledningsvis misstänktes han i stället för terrorbrott efter att ha orsakat explosionerna i skolans källare. När han greps var han iklädd mörka militärkläder och bar på ett soft airgun samt fyra odetonerade rörbomber och en rökgranat.

Ingen blev skadad vid händelsen som inträffade före jul, men skolan fick utrymmas i samband med händelsen som medförde att polisens bombskyddsgrupp kallades till skolan.

Annons

21-åringen hävdar i sin överklagan att han heller aldrig haft för avsikt att skada någon, eftersom han inväntade lektionsstart innan han detonerade sina rörbomber för att försäkra sig om att ingen skulle komma till skada. Dessutom ska rörbomberna inte ha haft sådan kraft att det någonsin kunnat leda till allmänfarlig ödeläggelse, hävdar hans försvarare.

Mannen dömdes även för misshandel, grovt olaga hot samt barnpornografibrott, och ska betala skadestånd till fyra elever och en lärare som befann sig på skolan vid tiden för explosionen. Några av dem har drabbats av hörselskador efter explosionerna, andra ska ha enligt tingsrättsdomen ha hotats av 21-åringen.

Mannen, som i stället vill dömas för skadegörelse samt ofredande, har förklarat sitt beteende med att han velat skapa uppmärksamhet kring sin person.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons