Påsksmäll för Häcken mot försvagat Djurgården

Häcken gick på en riktig påsksmäll när Djurgården kom på besök på påskafton. Toppmötet slutade med årets första förlust (0–1) och Djurgården är nu ensam serieledare efter fyra omgångar.
Fotboll • Publicerad 21 april 2019
Häckens Daleho Irandust och Djurgårdens Jesper Karlström.
Häckens Daleho Irandust och Djurgårdens Jesper Karlström.Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Det var ett toppmöte i vårsolen på Bravida arena i Göteborg inför 4 579 åskådare. Stockholmarna som kom till spel med ett decimerat manskap. Fyra spelare var kvar i huvudstaden med feber, bland annat saknades Jonathan Ring. Tommi Vaiho vikarierade i målet och Kevin Walker spelade för dagen västerback.

Det blev ett ställningskrig mellan två starka lag. Djurgården började bäst och Mohamed Buya Turay irriterade Häckenförsvaret med flera försök de första minuterna. Men sedan tog Häcken över allt mer utan att komma till några riktigt farliga avslut. Det blev stundtals grinigt och gnälligt. Domaren hade delat ut fyra varningar redan efter 20 minuter.

"Kompakta bakåt"

Ett kompakt Djurgårdenförsvar kunde hålla Häckens farliga offensiv stången. Och trots stort bollinnehav på Djurgårdens planhalva blev det inga lägen för den regerande skyttekungen Paulinho. Närmast ett mål var istället Djurgården när Buya Turay efter halvtimmen lobbade över Häckens Peter Abrahamsson. Den lösa bollen träffade till slut stolpen och studsade ut.

– Jag tycker vi står upp bra och är kompakta bakåt, förklarade Kevin Walker till C More i halvtid.

Djurgården kunde ta ledningen i början av andra halvlek. En hörna från vänster hittade bort till Nicklas Bärkroth som nickade in centralt där Erik Berg enkelt kunde slå bollen i mål.

Sedan försökte Häcken desperat komma till avslut. Närmast var Alexander Jeremejeff som sköt från nära håll efter väggspel. Men Vaiho i Djurgårdsmålet kunde avvärja till hörna.

Första segern sedan 2006

Segern innebär att Djurgården kan lägga av sig en tung ryggsäck. För stockholmarna har inte vunnit mot Häcken på Hisingen sedan 2006, de år Häcken senaste åkte ner i superettan. Och förra säsongen var besöket på Bravida en riktig kalldusch. Då vann Häcken med hela 5–0.

Nu lämnar Djurgården Göteborg och blir ensam serieledare och det nya tränarparet Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har fått en näst intill perfekt start på säsongen.