Nordstream 2 hotas av USA-sanktioner

Ekonomi Artikeln publicerades
USA:s energiminister Rick Perry. Arkivbild.
Foto: Jose Luis Magana/AP/TT
USA:s energiminister Rick Perry. Arkivbild.

USA:s energiminister Rick Perry varnar för USA-sanktioner mot den omstridda gasledningen Nordstream 2.

– USA:s senat kommer att ta fram ett lagförslag, representanthuset kommer att godkänna det och det kommer att gå till presidenten som kommer att skriva på det. Det kommer att bli sanktioner mot Nordstream 2, säger Rick Perry.

Att sanktionshotet framförs i just Ukraina, i samband med installationen av det krigshärjade landets nya president Volodymyr Zelenskyj, är ingen slump.

Förnekar politiska motiv

Gasledningen, som enligt plan ska vara färdigbyggd i slutet av 2019, beskrivs av kritiker som ett potentiellt politiskt verktyg för att öka den ryska kontrollen över energiförsörjningen i EU. Den antas också kunna användas för att försämra för Ukraina, som i dagsläget är transitland för en stor del av gasleveranserna från Ryssland till den europeiska marknaden.

Det ryska gasmonopolet Gazprom och andra intressenter förnekar att det skulle finnas politiska motiv bakom projektet och beskriver satsningen som kommersiell. Och från Moskva är beskedet att det handlar om försök från USA:s sida att gynna sina egna intressen.

– Projektet är till stor del genomfört och vi är övertygade om att det kommer att färdigställas och redo att gynna gaskonsumenter i Europa, säger en talesperson för den ryska presidenten Vladimir Putin enligt tidningen Financial Times.

Danskt tillstånd saknas

Sveriges regering godkände för snart ett år sedan att det läggs en ny rysk gasledning genom den svenska ekonomiska zonen i Östersjön. Finländska, ryska och tyska myndigheter har också gett grönt ljus.

En EU-uppgörelse om Nordstream 2 kom dessutom på plats i februari, enligt vilken Tyskland måste se till att en rad villkor uppfylls. Bland annat måste monopolbildning motverkas.

Men från Danmark saknas än så länge tillstånd. I mars reste danska myndigheter krav på att ledningens dragning genom danska vatten flyttas med hänvisning till säkerhets- och miljöskäl.

Detta föranledde en tredje ansökan om dragningen genom danska vatten från Nordstream 2.

Fakta

Fakta: Ryska Gazprom bakom gasledningen

Nordstream-konsortiet bildades 2005 för att planera, bygga och driva ledningar för gasleveranser från Ryssland till Tyskland. Satsningens budget har beräknats till 11 miljarder euro.

De första dubbla gasledningarna har varit i drift sedan 2011–2012. De är drygt 122 mil långa och går från ryska Vyborg till tyska Lubmin, via bland annat den svenska ekonomiska zonen av Östersjön.

Nordstream AG, med säte i Zug; Schweiz, har det statliga ryska gasmonopolet Gazprom som majoritetsägare med 51 procent av aktierna. Men bland Nordstream-ägarna finns även en rad stora europeiska energibolag.

Tyska Wintershall Holding (Tyskland) och tyska PEG Infrastruktur /Tyskland äger 15,5 procent var. NV Nederlandse Gasunie (Nederländerna) och franska Engie äger 9 procent var.

Nordstream2 är ett separat projektbolag som ägs till 100 procent av Gazprom med franska Engie, österrikiska OMV, brittisk-hollländska Shell; tyska Uniper och Wintershall som finansiella investerare. Projektet är att med nya ledningar fördubbla kapaciteten för gasleveranser från Ryssland till den europeiska kontinenten via Östersjön.

 

Visa mer...