Nyheter

Polen: Ministrar deltar på omstridd marschdag

Polen Artikeln publicerades
Numera är det ofta spänt i samband med Polens självständighetsfirande. Bild från Warszawa den 11 november 2013.
Foto: Czarek Sokolowski
Numera är det ofta spänt i samband med Polens självständighetsfirande. Bild från Warszawa den 11 november 2013.

Warszawa är på helspänn inför söndagens 100-årsdag av Polens återupprättade självständighet. De marscher som hålls varje årsdag har utvecklats till manifestationer för europeisk extremhöger.

Polens regering har haft uppenbara problem i att hantera årets 11 november. Det är givet att delta i självständighetsfirandet, samtidigt som det styrande partiet PIS redan är hårt kritiserat för att locka stöd från hårdföra grupperingar med rasistisk och fascistisk prägel.

Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz försökte i år förbjuda den "nationalistiska marsch" som förra året lockade 60 000 deltagare från hela Europa, däribland svenska högerextremister. Men hon fick nej i domstol.

Regeringen har efter hårda överläggningar in i det sista meddelat att ett statligt firande ska äga rum vid samma tid och längs samma rutt som Marsz Niepodleglosci (självständighetsmarschen). Det blir alltså ett snarare än flera firanden, och dit får alla komma.

– Det som för oss samman är den vita och röda flaggan, säger inrikesminister Mariusz Blaszczak i statliga TVP:s sändningar.

– Alla är inbjudna.

Premiärminister Mateusz Morawiecki har sagt att inga extremistskyltar ska tillåtas vid evenemanget.

Regeringen vill alltså införliva extremisternas arrangemang. Men uppgörelsen är kontroversiell, eftersom många tolkar det som att Morawiecki och president Andrzej Duda snarare ansluter sig till de främlingsfientligas manifestation än tvärtom.

"Kommer ni ihåg de skamliga slagorden under förra årets marsch den 11 november?" skriver den oppositionelle parlamentsledamoten Marcin Kierwinski på Twitter. "Ett år senare får deras upphovsmän träffa presidenten och premiärministern, snarare än en åklagare".