Nyheter

Polisen godkänner nazistiska förstamajtåg

Extremism Artikeln publicerades
Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens planerar att demonstrera i Ludvika och Kungälv på första maj. Här en bild från NMR:s förstamajtåg i Ludvika 2018.
Foto: Ulf Palm/TT
Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens planerar att demonstrera i Ludvika och Kungälv på första maj. Här en bild från NMR:s förstamajtåg i Ludvika 2018.

Polisen kommer att ge den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tillstånd att demonstrera på första maj.

NMR arrangerar förstamajtåg i Ludvika och Kungälv, två orter som organisationen ser som starka fästen, trots att de bara fick hundratalet röster där i kommunvalet.

I Kungälv och Ludvika har den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen ofta ansträngt sig för att visa musklerna och inför årets förstamajfirande har nazisterna ansökt om tillstånd för demonstrationer på de två orterna.

Polisen kommer att godkänna NMR:s ansökningar, under förutsättning att organisationen accepterar de begränsningar i tid och plats som anses nödvändiga för att trafiken ska flyta och ordningen kunna upprätthållas.

Från polisens sida vet man att frågan om NMR:s demonstrationstillstånd ofta leder till debatt.

-Erfarenheten från två valrörelser är att det offentliga samtalet runt vit makt-rörelsen kan bli högljutt och känsloladdat. Man har naturligtvis rätt att ha åsikter om detta, men från vår sida vill vi förklara varför vi ger tillstånd, säger Stefan Hector, chef för den operativa enheten på polisens nationella operativa avdelning.

Starkt skydd

Bakgrunden finns i det starka skydd av mötes- och yttrandefrihet som är inskrivet i den svenska grundlagen.

-För att kunna neka tillstånd om allmän sammankomst, eller upplösa en allmän sammankomst, så ska det uppstå svårare oordning. Men det måste vara den allmänna sammankomsten som ger upphov till oordningen, det räcker inte med till exempel motdemonstrationer, säger Stefan Hector.

Det går heller inte att neka en organisation rätten att demonstrera med hänvisning till att tidigare sammankomster har varit stökiga eller att brott har begåtts i samband med dem.

Större insatser

Hur stora de nazistiska förstamajtågen kommer att bli i Ludvika och Kungälv kan Stefan Hector inte svara på, men polisen tar höjd för större insatser på de båda orterna.

-Både vit makt-miljön och det man kallar den autonoma miljön är relativt sena i sin planeringshorisont. Vi har förberett nationella förstärkningar till region Väst och region Bergslagen så att man inte ska sakna de resurser som behövs, säger Hector.

Polisen håller noga uppsikt på NMR och de personer som sympatiserar med organisationen. Inför valet satsade NMR på att ta platser i kommunfullmäktige i just Ludvika och Kungälv, men partiet lockade få. I Ludvika var det 215 personer som röstade på NMR och i Kungälv ännu färre – bara 103 personer.

-Det finns i NMR en parlamentarisk gren och en militant gren. När de inte fick så stora framgångar i valet 2018 så har vi frågat oss hur det påverkar NMR och om de går mot det mer militanta. Vi har hittills inte sett någon förskjutning åt det hållet, men det skulle kunna komma, säger Stefan Hector.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
"Vi har data och vi följer dem noga", säger Stefan Hector från polisens nationella operativa avdelning om nazistiska NMR.

Fakta: Mötesfriheten skyddas av grundlagen

Fakta: Mötesfriheten skyddas av grundlagen

TT

Mötesfriheten skyddas av grundlagen. Den innefattar frihet att anordna och delta i sammankomster för upplysning, meningsyttring eller annat liknande. Mötesfriheten kan inskränkas med hänsyn till ordningslagen.

Reglerna som kan inskränka mötesfriheten finns i ordningslagen. Tillstånd till allmän sammankomst får vägras om det är nödvändigt med hänsyn till ordningen eller säkerheten vid sammankomsten eller med hänsyn till trafiken eller för att motverka epidemi. Polismyndigheten får meddela de villkor som behövs för att upprätthålla ordning och säkerhet vid sammankomsten. Det är Polismyndigheten som prövar om man ska få tillstånd till allmän sammankomst.

Källa: Förvaltningsrätten i Göteborg

Visa mer...

Fakta: NMR i valet

Fakta: NMR i valet

TT

Nazistiska NMR satsade hårt på en kampanj under valrörelsen. Organisationen är registrerad som politiskt parti, men lyckades bara locka 2 106 röster i hela landet, vilket motsvarar 0,03 procent av rösterna i valet.

På tre håll i landet bedrev NMR särskilt intensiva kampanjer med förhoppning om att ta platser i kommunfullmäktige. I Ludvika, NMR:s starkaste fäste, fick partiet 215 röster, eller 1,3 procent av rösterna. I Boden fick det 51 röster, 0,27 procent. I Kungälv fick NMR 103 röster, 0,34 procent.

Källa: Valmyndigheten

Visa mer...