Annons
Nyheter

Präst avfyrade vapen i garaget – döms för vapenbrott

En präst i sydöstra Skåne har dömts av Ystads tingsrätt för vapenbrott. Natten då han greps hade han avfyrat ett skott i sitt eget garage för att avreagera sig.
Sydöstra Skåne • Publicerad 26 april 2018
Ystads tingsrätt
Ystads tingsrättFoto: Carl Johan Engvall

Prästen döms till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst för innehav av flera vapen som han saknade tillstånd för. Det rör sig om en revolver och olika varianter av tårgasvapen. I hans hem påträffades fyra tårgaspistoler, sju halvautomatiska tårgaspistoler, fem tårgasrevolvrar, tre tvåpipiga tårgaspistoler, en revolver, två elchockanordningar och två sprayanordningar.

Mannen uppger i tingsrätten att han har samlat på vapen sedan 1978. De senaste åtta åren har vapnen dock mest blivit liggande i en kartong på vinden. Vid något enstaka tillfälle har han provskjutit vapnen med lösa skott. Natten då han greps av polisen i september 2016 var han upprörd och hade gått ut för att avlossa ett löst skott i garaget för att avreagera sig. Mannen säger att vapensamlandet är kopplat till en psykisk sjukdom som han lider av, men som han numera får behandling för.

Tingsrätten konstaterar att samtliga vapen är tillståndspliktiga och att mannen saknar sådant tillstånd, han har heller inte kollat upp om hans vapen kräver tillstånd. Hans brist på konsekvenstänkande utifrån den psykiska sjukdomen fråntar honom inte ansvar och domstolen menar att han ska dömas för vapenbrott av normalgraden. Eftersom han sedan tidigare är ostraffad anser tingsrätten att han kan dömas till villkorlig dom i kombination med 75 timmars samhällstjänst. Straffvärdet motsvarar två månaders fängelse.

Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons