Annons
Nyheter

Prins Henrik av Danmark är död

Danmarks prins Henrik är död. Prinsen gick bort strax före midnatt på Fredensborgs slott, 83 år gammal.
Vid hans sida fanns drottning Margrethe och parets två söner.
Danmark • Publicerad 14 februari 2018
Prins Henrik på en bild från 2012.
Prins Henrik på en bild från 2012.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Efter att ha varit sjuk i flera veckor somnade prins Henrik in klockan 23.18 på tisdagskvällen, meddelar det danska kungahuset. Han lades in på Rigshospitalet den 28 januari efter att ha insjuknat under ett besök i Egypten. Prinsen hade en godartad tumör i vänstra lungan.

I höstas meddelade kungahuset att prins Henrik led av demens. Men redan i december 2015 sade drottningen i sitt nyårstal att prinsen skulle dra ned på sina offentliga framträdanden, och han levde sedan dess ett liv utanför strålkastarljuset.

Annons

Prins Henrik kommer särskilt att bli ihågkommen för att han alltid stöttat drottningen, enligt danske historikern och hovexperten Lars Hovbakke Sørensen.

– Det har hjälpt henne att kunna utföra arbetet professionellt och bra, så att hon blev en av de mest populära monarkerna i det moderna Europa, säger han till Ritzau.

Det danska kungaparet har två söner, Frederik och Joachim, och åtta barnbarn. Kronprins Frederik avbröt sin vistelse vid OS i Sydkorea efter uppgifter om att pappans hälsotillstånd allvarligt förvärrats.

Även prinsens lillasyster Catherine de Monpezat som bor i Frankrike besökte sin bror i helgen, rapporterar Danmarks Radio (DR).

Danmarks prins Henrik och drottning Margrethe vid deras vingård i Frankrike 2003. Arkivbild.
Danmarks prins Henrik och drottning Margrethe vid deras vingård i Frankrike 2003. Arkivbild.Foto: Bob Edme /AP/TT

Det finns inga uppgifter om när prinsen ska begravas. Inte heller dödsorsaken framgår av hovets uttalande.

Prinsen flyttades nyligen från sjukhuset till Fredensborg slott på norra Själland, där han ville tillbringa sin sista tid.

– Här kan prinsen vara tillsammans med sin familj, i en miljö som betyder något för honom, sade det danska kungahusets kommunikationschef Lene Balleby då till Billed-Bladet.

Prins Joachim och kronprins Frederik lämnade slottet klockan 00.35 i varsin bil, skriver Ekstrabladet , som även har bilder när prinsarna kör därifrån. Joachim var där med sonen Felix.

Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat från Frankrike fick namnet prins Henrik av Danmark i juni 1967 när han gifte sig med dåvarande kronprinsessan Margrethe.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen säger att det är "med stor sorg" som han tagit emot beskedet om prinsens död.

Annons

"Prins Henriks liv rymmer hela världen. Från en barndom i Hanoi till gymnasiet i Cahors. Från studier i Saigon till värnplikt i Algeriet. Från en diplomatisk karriär i London till att bli en uppskattad samlingspunkt för den kungliga familjen i Danmark", säger statsministern i ett uttalande, enligt Ritzau.

Prins Henrik samtalar med Sveriges drottning Silvia, under drottning Margrethes 60-årsfest i Köpenhamn år 2000. Arkivbild.
Prins Henrik samtalar med Sveriges drottning Silvia, under drottning Margrethes 60-årsfest i Köpenhamn år 2000. Arkivbild.Foto: Toni Sica
KB/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons