Annons
Nyheter

Prinsessa ny saudisk ambassadör i USA

Saudiarabien har utnämnt sin första kvinnliga ambassadör i USA.
Utnämningen bedöms vara en ansträngning för att försöka bättra på relationen mellan länderna.
Saudiarabien/USA (TT-AFP-Reuters) • Publicerad 24 februari 2019
Rima bint Bandar Al Saud, ny saudisk ambassadör i USA. Arkivbild.
Rima bint Bandar Al Saud, ny saudisk ambassadör i USA. Arkivbild.Foto: FAYEZ NURELDINE/AFP/TT

Prinsessan Rima bint Bandar Al Saud, dotter till en tidigare USA-ambassadör, är en ledande förespråkare för kvinnors rättigheter i Saudiarabien. Hon har tidigare arbetat vid landets idrottsmyndighet och drivit kampanjer för att kvinnor ska kunna utöva sport.

Sedan mordet på journalisten Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul i fjol har relationen mellan Saudiarabien och USA varit ansträngd.

Annons

Saudiarabien har – efter att flera gångar ha ändrat sin officiella version – medgett att Khashoggi dödades vid besöket, men hävdar att mordet inte var planerat från högre ort.

– Utnämningen av ett nytt sändebud är ett försök från Riyad att återställa förbindelsen med Washington och dra ett streck över Khashoggi-affären, hur osannolikt det än är, åtminstone med kongressen, säger Kristian Ulrichsen från tankesmedjan Baker Institute vid Riceuniversitetet i USA, till AFP.

Den tidigare ambassadören i USA, kronprins Mohammed bin Salmans lillebror Khalid bin Salman, har utnämnts till vice försvarsminister.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons