Annons
Nyheter

Provfuskare kan få behålla poäng

Personer som fuskat på högskoleprovet men hunnit börjat läsa på en utbildning bör få behålla sina avklarade poäng.
Det föreslår regeringens utredare Anna Tansjö.
Utbildning • Publicerad 6 december 2019

Det finns inte något klart rättsligt stöd för att återkalla betyg även om personen fått lämna utbildningen på grund av fusk, motiverar utredaren.

Bakgrunden till förslaget är det organiserade fusk som började uppdagas för några år sedan, där fuskare betalat för ett bra resultat och därmed kommit in på högstatusutbildningar som till läkare eller jurist.

Annons

Våren 2018 gjordes ett tillslag under pågående prov, vilket ledde till åtal mot både fuskförmedlare i företaget HP-hjälpen och fuskköpare. Säljarna fick tillgång till proven, skaffade fram rätta svar och förmedlade svaren till köparna som utrustats med mobiltelefon och ytterst små hörsnäckor.

En rad personer dömdes, men rättegången ska tas om på grund av jäv. Den nya rättegången är planerad till början av nästa år.

Parallellt med den rättsliga processen har Universitets- och högskolerådet (UHR) återtagit provresultaten från 153 personer och beslutat att inte ge något resultat till 105 personer på grund av fusk. Hittills har 150 personer stängts av från att skriva högskoleprovet på grund av tidigare fusk. Av dessa är 96 personer avstängda i dagsläget.

Vidare har rådman Anna Tansjö lagt fram förslag på åtgärder för att stävja fusk, bland annat kroppsvisitation av provskrivare vid ett urval av lokalerna. Förslagen presenterades i somras och har varit ute på remiss. Med dagens förslag har Anna Tansjö avslutat sitt uppdrag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons