Annons
Nyheter

Putin varnar för "förödande effekt"

Rysslands president Vladimir Putin fördömer i starka ordalag nattens amerikansk-fransk-brittiska anfall mot Syrien.
Syrien • Publicerad 14 april 2018
Regimtrogna syrier ropar ut sitt stöd för president Bashar al-Assad i Damaskus efter nattens USA-ledda anfall.
Regimtrogna syrier ropar ut sitt stöd för president Bashar al-Assad i Damaskus efter nattens USA-ledda anfall.Foto: Hassan Ammar

Den samordnade robotattacken beskrivs som ett svar på regimens misstänkta användning av kemvapen i Douma.En bister Putin säger att anfallet sker mot ett Syrien där ryska militärstyrkor hjälper en "legitim regering att bekämpa terrorism". Han varnar för en "förödande effekt" på rådande system för internationella relationer samt betonar att den humanitära katastrofen i Syrien kommer att förvärras, skriver Reuters.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin.Foto: Alexei Nikolsky

Putin säger vidare att Ryssland begärt ett akutinsatt möte i FN:s säkerhetsråd.Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) skriver i ett uttalande att det är beklagligt att säkerhetsrådet, inte minst på grund av ryska veton, inte kunnat enas om hur användningen av kemvapen i Syrien ska stoppas på politisk väg. Men hon skriver också att ansträngningarna för att nå en politisk lösning fortsätter.

Rök från flyganfall i Damaskus.
Rök från flyganfall i Damaskus.Foto: Hassan Ammar
Annons

"Det är nu viktigt att konflikten inte eskalerar, att den FN-ledda processen fortgår och att säkerhetsrådet tar sitt folkrättsliga ansvar. Det är bara så vi kan nå varaktig fred i Syrien."Enligt Rysslands försvarsdepartement dödades inga människor i attackerna. Syrien kallar insatsen, som uppges ha skadat minst tre civila, för en "brutal, barbarisk aggression".

I Damaskus morgonsol demonstrerar några hundra upprörda anhängare till Bashar al-Assad – viftandes med syriska, iranska och ryska flaggor och skanderandes mot USA:s president Donald Trump. Parallellt rapporteras syriska säkerhetsstyrkor vara på väg in i Douma, som beskrivs som det sista rebellfästet i området, enligt AFP.

Frankrike planerar samtidigt att offentliggöra underrättelsematerial som innehåller bevis för att den syriska regimen ligger bakom förra veckans kemvapenattack i Douma, som beräknats ha tagit närmare 60 liv, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det var fortfarande mörkt när den syriska huvudstaden skakades av explosioner tidigt på lördagen. De USA-ledda anfallen riktades bland annat mot forskningsanläggningar för kemvapen och militära anläggningar. En räd mot en militär postering i Homs, längre norrut, avleddes, vilket ledde till att tre civila skadades, skriver Reuters med hänvisning till den syriska nyhetsbyrån Sana.Syriens utrikesdepartement fördömer attacken i starka ordalag och hävdar att den syftar till att stoppa Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) från att utreda den misstänkta gasattacken. Man säger också att den inte påverkar landets kamp mot militanta rebeller.Storbritanniens försvarsminister Gavin Williamson säger att attackerna var "mycket framgångsrika" och att de har stor påverkan på "vad Syrien kan göra i framtiden". Hans franske kollega Jean-Yves Le Drian förordar en nystart för fredsprocessen i det konflikthärjade landet. Han betonar också att nattens anfall inte var riktade mot Syriens allierade, att Ryssland varnades i förväg. Även USA ska ha vidtagit åtgärder för att undvika ryska militärposteringar, skriver AFP.Ryska företrädare kallar attacken för ett "skandalöst brott" mot internationell rätt.

President Donald Trump meddelar från Vita huset att ett anfall har inletts.
President Donald Trump meddelar från Vita huset att ett anfall har inletts.Foto: Susan Walsh

Försvarsdepartementet i Moskva hävdar att över 100 robotar avfyrats mot Syrien men att de flesta stoppats av landets luftvärn. Iran, som också är allierad med den syriska regimen, varnar för "regionala konsekvenser" efter attackerna. Landets högste ledare Ayatollah Ali Khamenei kallar anfallet för ett brott begått av kriminella.

Beskedet om anfallet kom i direktsänd tv klockan 03 svensk tid. En sammanbiten president Donald Trump förklarade att anfallet mot Syrien syftar till att avskräcka från användning av kemiska vapen.

– För en stund sedan beordrade jag USA:s militära styrkor att anfalla mål som är kopplade till Syriens diktator Bashar al-Assads kemvapenanläggningar, sade Trump.Han sade att attacken är ett direkt resultat av att Ryssland misslyckats med att stoppa Syriens användning av kemvapen. Presidenten kallade al-Assad för "ett monster" i talet.

– Det rör inte en mans handlingar. Det handlar om brott utförda av ett monster.Storbritanniens premiärminister Theresa May sade kort därpå att hon inte haft något val, utan var tvungen att ge order om precisionsanfallen. Detta eftersom Ryssland i FN:s säkerhetsråd lagt in sitt veto mot en oberoende utredning av gasattacken i Douma förra helgen.

"Det här handlar inte om att ingripa i ett inbördeskrig. Det handlar inte om regimskifte", sade May i ett uttalande.

Liksom Frankrikes president Emmanuel Macron skrev May att det inte går att tolerera att användningen av kemiska vapen normaliseras.

Annons

Drygt en timme efter beskedet att den militära aktionen var i gång sade USA:s försvarschef Joseph Dunford att anfallsvågen var över. Enligt försvarsminister Jim Mattis finns det inga planer på fler attacker. Han beskriver attacken som en engångshändelse och säger att eventuella anfall i framtiden beror på om regimen fortsätter att använda kemvapen.

Dunford säger att det första målet var en forskningsanläggning och att det andra var ett lager för kemiska vapen, enligt Reuters. Angreppet ska ha utförts med amerikanska kryssningsrobotar. Enligt Mattis var anfallet dubbelt så kraftfullt som USA:s attack mot en flygbas i Syrien förra året.

Sofia Tanaka/TTTina Magnergård Bjers/TT

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons