Annons

Radioaktiva isotoper hittade i Ryssland

Ryssland • Publicerad 26 augusti 2019
Olyckan inträffade nära Archangelsk i nordvästra Ryssland. Arkivbild.
Olyckan inträffade nära Archangelsk i nordvästra Ryssland. Arkivbild.Foto: TT

Rysslands statliga vädermyndighet Rosjydromet har hittat radioaktiva isotoper (atomvarianter) av strontium, barium och lantan efter olyckan vid en rysk militär testanläggning tidigare i augusti, rapporterar den ryska oberoende nyhetsbyrån Interfax.

Efter explosionen uppmättes förhöjda strålningsnivåer i den närbelägna staden Severodvinsk. Denna höjning var tillfällig och orsakades av ett moln av radioaktiva gaser som uppstod genom isotopernas sönderfall, enligt Rosjydromet.

Annons

Olyckan inträffade den 8 augusti nära Archangelsk i nordvästra Ryssland. Minst fem anställda vid det statliga kärnenergibolaget Rosatom dödades och flera personer fick föras till sjukhus.

Följden blev också höjda strålningsnivåer i området, något myndigheterna först förnekade men sedan tvingades medge. Den norska strålskyddsmyndigheten DSA fångade sedan upp radioaktiv jod i luften i norra Norge.

Rättad: I en tidigare version beskrevs isotop felaktigt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons