Annons

Regissören om Jolie: Allt ska vara perfekt

Det är fyra år sedan Angelina Jolie sist spelade den elaka drottningen i "Maleficent". Nu är hon tillbaka igen – den här gången regisserad av norrmannen Joachim Rønning.
Film • Publicerad 17 oktober 2019
Angelina Jolie spelar återigen titelrollen i filmen "Maleficent 2: Ondskans härskarinna". Arkivbild.
Angelina Jolie spelar återigen titelrollen i filmen "Maleficent 2: Ondskans härskarinna". Arkivbild.Foto: Grant Pollard

2012 slog den norska duon Joachim Rønning och Esben Sandberg igenom internationellt med Oscarsnominerade ”Kon-Tiki”.

Därefter gjorde de den femte "Pirates of the Caribbean"-filmen, och gick sedan skilda vägar. Sandberg har hemma i Norge gjort en film om Roald Amundsen – och Rønning har regisserat Angelina Jolie i ”Maleficent 2: Ondskans härskarinna”.

Annons

– Angelina är så oerhört noggrann med att allt ska vara perfekt, ner till hårfärg och naglar, säger Rønning till TT.

Massor av specialeffekter

Jolie spelar åter Maleficent och Elle Fanning hennes dotter Aurora, och återigen är det dundrande fantasy med massor av specialeffekter. Efter ”Pirates”-filmen är Joachim Rønning van vid att arbeta med specialeffekter, och menar att det har både för- och nackdelar.

– Man kan ju göra lite vad man vill, skapa otroliga världar, vilket ju hör ihop med fantasygenren. Samtidigt är detta med att jobba med en green screen kanske inte det som jag tycker är roligast på en filminspelning.

Han berättar att han innan inspelningen startade i flera månaders tid varje dag besökte Jolie i hennes hem för att diskutera manuset, och han berättar hur noggrann hon är.

– Hon har en speciell känsla för den här karaktären, hon vill att den ska skildras rätt. Och hon är oerhört professionell och lätt att arbeta med.

"Bra norska historier"

Saknar han att få arbeta hemma i Norge? Nja, han drar lite på det.

– Det finns många bra norska historier som jag gärna skulle ta mig an. Samtidigt är det ju fantastiskt att nu få möjlighet att arbeta i Hollywood, med stora skådespelare och med budgetar som vi inte kommer i närheten av i Norge.

Men känns det inte lite ruggigt att veta att han är ansvarig för att miljontals dollar används på ett lönsamt sätt?

– Inte så mycket. De litar på mig. Jag är känd för att alltid hålla budgeten.

Just nu känner sig Joachim Rønning färdig att bara lägga sig och vila. Filmen blev klar för tio dagar sedan. Ursprungligen var premiären planerad till våren 2020, men den tidigarelades.

Annons

– Det innebar att vi förlorade åtta månaders efterarbete, men vi arbetade snabbt och lyckades bli klara.

Just nu vill han inte tänka på vad han ska göra härnäst.

– Jag vill vila. Först gjorde vi klart filmen, sedan har jag rest jorden runt för att göra pr för den.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons