Annons

Religiösa och rappare enade i stort pälsbråk

USA • Publicerad 16 maj 2019
Ett pälsbråk pågår i New York. Arkivbild.
Ett pälsbråk pågår i New York. Arkivbild.Foto: Richard Drew/AP/TT

Ett pälsbråk eskalerar i New York, där djurrättsaktivister ställs mot lokala företagare och olika minoritetsgrupper. Flera hundra demonstranter från båda lägren samlades på onsdagen utanför stadshuset där en debatt pågick om ett förslag att förbjuda försäljning av nya pälsar.

– Jag tycker att det är onödigt att döda djur bara för att bära dem, sade Corey Johnson, en ledamot i stadsfullmäktige som backar förslaget, i förra veckan.

Annons

Förslagets motståndare hävdar bland annat att ett pälsförbud är ett hot mot runt 150 mindre företag och 7 000 jobb. Andra påpekar att det skulle göra intrång i vissa minoritetsgruppers religionsutövning, bland annat New Yorks chassidiska judar, som bär pälshattar.

Flera lyfter också fram pälsbärandet som en viktig del i USA:s svarta kultur.

"Mode har länge varit ett sätt för svarta personer att uttrycka sig. Att förbjuda pälsar är ännu ett sätt att tysta oss", .

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons