Annons

Ingves: Naggat förtroende för bankerna

Riksbankschef Stefan Ingves varnar nu för att städarbetet kring bankernas penningtvättsskandal kommer att ta mycket lång tid.
Dessutom blir det naggade bankförtroendet en tydlig konsekvens för aktörerna.
Ekonomi • Publicerad 20 november 2019
Den dåligt fungerande bostadsmarknaden blåser upp riskerna med hög skuldsättning bland hushåll och bör åtgärdas med reformer inom bostads- och skattepolitiken, enligt Riksbanken. Arkivbild.
Den dåligt fungerande bostadsmarknaden blåser upp riskerna med hög skuldsättning bland hushåll och bör åtgärdas med reformer inom bostads- och skattepolitiken, enligt Riksbanken. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stefan Ingves uttalade sig kring de senaste uppgifterna om Swedbank i samband med att Riksbanken presenterade sin senaste finansiella stabilitetsrapport.

På en fråga kring Swedbank poängterar Ingves att han inte kan kommentera enskilda banker, men har full förståelse för att uppgifterna fått så stor uppmärksamhet och konsekvenser.

Annons

– Det här blev en rejäl hemläxa samtidigt som det här är komplex materia, säger han.

Över gränserna

Swedbank har sedan tidigare uppgett att man inleder ett stort arbete med förbättrade rutiner och systemstöd för att motverka penningtvätt.

Ingves poängterar dock att stora utmaningar återstår då detta inte enbart handlar om Sverige.

– Det handlar inte bara om att få till ett regelverk och fylla det med innehåll. Det är ett gränsöverskridande arbete och det fixar man inte över en natt utan det kommer att ta tid, säger Ingves.

I sin rapport varnar samtidigt Riksbanken för att riskerna för den finansiella stabiliteten ökat, detta som en konsekvens av världsekonomins inbromsning som i sin tur tryckt ned ränteläget och kan därmed öka riskbenägenheten.

– Vår slutsats är att riskerna är lite större än i våras. Man får hålla ögonen på att det inte händer något som är ohållbart, säger Ingves.

Skuldsättning problem

Återigen lyfts hushållens skuldsättning upp som ett problemområde. På en fråga kring ett eventuellt mardrömsscenario säger Ingves:

– I den sämsta av världar hamnar vi i en lågkonjunktur, arbetslösheten ökar, räntorna stiger och man får svårt att betala lånen. Då kan vi också få en diskussion om vad fastigheter faktiskt är värda.

– Den som var med på 90-talet vet hur illa det kan vara och det tar ett bra tag att gräva sig ur en grop.

Tobias Österberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons