Annons
Nyheter

Risk för badsårsfeber: "Vissa ska inte bada"

Allt har en baksida – också det härligt ljumma badvattnet i hav och sjöar.
Hälsa • Publicerad 5 augusti 2018 • Uppdaterad 11 augusti 2018
På grund av det varma vattnet i sjöar och hav varnar smittskyddsläkare för risken för badsårsfeber. De som har sår och samtidigt är äldre eller har nedsatt immunförsvar avråds helt från att bada. Arkivbild.
På grund av det varma vattnet i sjöar och hav varnar smittskyddsläkare för risken för badsårsfeber. De som har sår och samtidigt är äldre eller har nedsatt immunförsvar avråds helt från att bada. Arkivbild.Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT

Smittskyddsläkare varnar för badsårsfeber. Hittills i år har 58 fall av vibrioinfektion rapporterats i Sverige, vilket är mer än under hela förra året.

De som har sår och samtidigt är äldre eller har nedsatt immunförsvar avråds helt från att bada i sjöar och hav när vattnet är så varmt. Med sår menas inte skrapsår eller sönderkliade myggbett, utan riktiga sår.

Annons

– I och med att det är så himla varmt i vattnet nu kan vi anta att det blir betydligt fler anmälningar framöver, säger Maria Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Hon understryker att långtifrån alla de 58 inrapporterade fallen handlar om badsårsfeber – siffran visar hur många som infekterats av vibriobakterier, som kan leda till olika typer av infektion, varav badsårsfeber är den allvarligaste. Under hela förra året rapporterades 48 fall av vibrioinfektion och då kom toppen i augusti.

Vibrio pekas ut som en "klimatbakterie" eftersom den växer till när temperaturen i vattnet stiger.

Vid bad kan man smittas via öronen, genom munnen eller via sår. Äter man fisk eller skaldjur som är råa riskerar man också att bli smittad.

Det farliga med badsårsfebern är att insjuknandet kan gå snabbt och att standardantibiotika inte biter.

– Man måste ge särskild antibiotika och det är en fördröjningsrisk genom att odling tar lite tid, så man måste sätta in rätt behandling på misstanke, säger infektionsläkare Per-Åke Jarnheimer, ställföreträdande smittskyddsläkare i Kalmar län.

Sjukdomen kan orsaka blodförgiftning och dessutom kan sårinfektionen gå ner på djupet i vävnaden. Också andra organ i kroppen kan ta stryk.

– Den kan vara allvarligt och det finns en viss dödlighet också, säger han.

Symptom att hålla ögonen på är ett infekterat och smärtsamt sår, rodnader och missfärgningar i huden kring såret samt feber.

Per-Åke Jarnheimer är en av flera smittskyddsläkare som nu gått ut med varning till allmänheten.

Annons

– Det behövs ökad uppmärksamhet och snabb handläggning. Och så är det vissa som inte ska bada.

Cecilia Klintö/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons