Annons

Rohingyer funna på skeppsvrak i Thailand

Thailand • Publicerad 12 juni 2019
En grupp rohingyer sitter bakom galler på en polisstation i provinsen Satun i södra Thailand efter att deras båt förlist längs den thailändska kusten.
En grupp rohingyer sitter bakom galler på en polisstation i provinsen Satun i södra Thailand efter att deras båt förlist längs den thailändska kusten.Foto: Sumeth Panpetch/AP/TT

65 människor tillhörande folkgruppen rohingya, runt hälften av dem kvinnor och barn, har hittats på ett förlist skepp nära Thailands södra kust.

Gruppen förmodades först ha försökt ta sig in i landet på olaglig väg, men thailändsk polis utesluter inte att de utsatts för människohandel.

Annons

Runt 740 000 rohingyer har flytt från Myanmar sedan landets militär inledde attacker mot gruppen 2017. Många befinner sig i överfulla flyktingläger i grannlandet Bangladesh, medan andra har fallit offer för människohandlare i sin jakt på bättre liv i Thailand och Malaysia.

I maj räddades 23 tonårsflickor ur den muslimska minoritetsgruppen efter att ha blivit bortförda från ett flyktingläger i sydöstra Bangladesh. De hade förts till huvudstaden Dhaka med löfte om arbete i Malaysia, men polisen misstänker att de skulle ha utnyttjats för prostitution.

Konflikten mellan muslimer – en mycket liten grupp i Myanmar – och den buddhistiska majoriteten har varat i årtionden. FN har liknat Myanmars behandling av rohingyerna vid folkmord.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons