Rysare när St Louis gick vidare

Pat Maroon gjorde ett av sin karriärs enklare mål. Men också ett av de viktigaste. Hans 2–1 efter nära 86 minuters spel betyder att St Louis är klart för semifinal i Stanley Cup.
Ishockey • Publicerad 8 maj 2019
Pat Maroon och Vladimir Tarasenko jublar efter den förstnämndes avgörande mål mot Dallas.Foto: Jeff Roberson/AP/TT

Det var i det närmaste omöjligt att skilja på St Louis och Dallas i lagens kvartsfinalserie. Det krävdes förlängning i den sjunde och avgörande matchen för att St Louis skulle ta sig till semifinal och ett steg närmare Stanley Cup-pokalen.

3–3 i matcher och 16–16 i mål inför tisdagens drabbning gav en fingervisning om att det kunde bli jämnt. Och det blev det, åtminstone i målprotokollet.

Öppet mål

Först nästan sex minuter in i andra förlängningsperioden – när Tyler Bozak vann en tekning, Robert Thomas med full fart åkte mot Dallas-målet och sköt, och Pat Maroon kunde ta tillvara på returen och lägga in pucken i öppet mål – fick dramat ett slut.

– Det var ett ganska billigt mål, säger Maroon efter matchen.

– Jag är så stolt över killarna, vi gav aldrig upp utan bara fortsatte att fajtas.

Då hade publiken i St Louis fått se fyra perioders intensiv ishockey.

Första perioden blev en kamp i jakten på ett psykologiskt överläge. När det kom var det från en ovan målskytt. St Louis back Vince Dunn gjorde sitt första mål sedan mars månad när han på tennis styrde in Alex Pietrangelo skott. 1–0 stod sig bara halvannan minut innan Mats Zuccarello något slumpartat kunde kvittera.

St Louis försökte rensa bort pucken, men det gick inte bättre än att den tog på en av domarna och studsade ut rakt framför mål där en helt fri Zuccarello kunde raka in den bakom en chanslös Jordan Binnington.

Storspelande Bishop

Sedan spikade de båda målvakterna igen. Rejält. Det oavgjorda resultatet stod sig ordinarie tid ut, vilket Dallas ska vara tacksamt för. Hemmalaget vann skotten i period två och tre med förkrossande 31–3, och bara en storspelande Ben Bishop höll kvar Texaslaget i matchen.

Men längre än till fem perioder räckte det alltså inte.

St Louis får nu möta Colorado eller San Jose i semifinal.