Annons

Gulldén om ryska stjärnan: "Hon är så hal"

En seger mot Ryssland i gruppfinalen ger Sverige ett gyllene läge i mellanrundan av handbolls-VM.
Då måste den ryska världsstjärnan Anna Vjachireva stoppas.
Handboll • Publicerad 5 december 2019
Ryskan Anna Vjachireva är ingen favoritmotståndare för de svenska spelarna. På fredagen möts Sverige och Ryssland i en gruppfinal i handbolls-VM.
Ryskan Anna Vjachireva är ingen favoritmotståndare för de svenska spelarna. På fredagen möts Sverige och Ryssland i en gruppfinal i handbolls-VM.Foto: Janerik Henriksson/TT
Rysslands tidigare förbundskapten Jevgenij Trefilov är på plats på VM i Japan och följer sitt tidigare landslag, som han fört till flera VM-guld och OS-guld 2016.
Rysslands tidigare förbundskapten Jevgenij Trefilov är på plats på VM i Japan och följer sitt tidigare landslag, som han fört till flera VM-guld och OS-guld 2016.Foto: Janerik Henriksson/TT

Både Sverige och Ryssland är obesegrade i handbolls-VM i Japan och på fredagen gör nationerna upp om förstaplatsen i grupp D i Park Dome i Kumamoto. Laget som vinner går till mellanrundan med maximala fyra poäng – förloraren får nöja sig med två poäng.

– Det kommer att vara ett mer fysiskt spel, det kommer att gå snabbt och det kommer att smälla. Vi båda spelar om förstaplatsen och Ryssland har också haft lätta matcher. De måste också upp i nivå och det blir ju ofta så när man tänder till mot bättre motstånd, säger den svenska mittnian Isabelle "Bella" Gulldén.

Hamnar på hälarna

Annons

Även om fjolårets EM-silvermedaljör Ryssland saknar skadade spelfördelaren Darja Dmitrjeva har den regerande OS-mästaren ett riktigt starkt lag i VM. Vänsternian Anna Sen (21 mål) är ryskornas målfarligaste spelare i årets mästerskap, men den som svenskorna frukar allra mest är högernian Anna Vjachireva.

– Hon är så hal att det kommer att gälla att man backar upp på henne. Hon har sin fint, men ändå så går man på den. Oftast bara inte en gång. Man vet att den kommer. Ändå hamnar man på hälarna, säger Gulldén.

Den blixtsnabba ryskan utför en så kallad kullagerfint utan att ha kontakt med motståndaren.

– Jag brukar försöka sleva in henne. För hon är inte lika stark på det sättet, men det är inte alltid det går heller, säger Gulldén och fäller ut sin arm i vinkelläge för att försöka demonstrera.

Gulldén står i försvaret på den sida som Vjachireva har som utgångspunkt. Samma försvarssida står Jamina Roberts.

– Jag tycker att Vjachireva är grym och sedan har ju Anna Sen bombat in en del här också, säger Roberts.

"Vidrig"

TT: Hur är Vjachireva att möta i försvaret?

– Vidrig. Man vet vad hon gör, men man kan inte ta henne ändå, säger Roberts.

Stjärnan Anna Vjachireva är själv ödmjuk inför gruppfinalen mot Sverige.

– Nu är vi redan klara för mellanrundan och vi kämpar bara om poängen. Jag tror att vi bara måste njuta, så får vi se vilket lag som är bäst. Sverige är ett bra motstånd. De är rutinerade, säger 24-åringen.

Annons

Numera basar Ambros Martín över det ryska damlandslaget. Han är även tränare för den ryska storklubben Rostov-Don, som förutom Vjachireva har ytterligare sju spelare i VM-truppen på 16 spelare. Spanjoren har gjort en del förändringar i spelstilen, menar högernian.

"Mer fri"

– Faktiskt ganska mycket, men oavsett är vårt försvarsspel det viktigaste. Vi är alltid aggressiva och gör vårt bästa där och tar det därifrån. I anfallet har han kommit med många nya saker, säger hon.

Hon erkänner även att landslagslivet utan den barske och högljudde Jevgenij Trefilov – förbundskaptenen som fört Ryssland till flera mästerskapsguld i VM och OS-guld 2016 – är lite enklare.

– Jag känner mig mer fri och bekväm. Det beror inte på att Trefilov var dålig eller så, men jag och Ambros är mer på samma våglängd. Jag gillar honom mer, säger Anna Vjachireva.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons