Annons

Sänkt straff efter omtagen mordrättegång

Brott • Publicerad 15 oktober 2019
Attunda tingsrätt dömde en tonåring till mord i den omtagna rättegången. Arkivbild.
Attunda tingsrätt dömde en tonåring till mord i den omtagna rättegången. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

En tonåring dömdes i somras till sju års fängelse för mordet på en 15-årig skolkamrat, men rättegången togs om på grund av bristfällig tolkning.

Nu har Attunda tingsrätt kommit med en ny dom. Tonåringen döms igen för mord – den här gången till fem och ett halvt års fängelse, böter samt livstids utvisning. Han döms också för ringa narkotikabrott.

Annons

I domen hänvisar tingsrätten till förmildrande omständigheter. Bland annat då händelseförloppet varit kortvarigt och att det inte framkommit att det var tonåringens direkta avsikt att döda offret.

Mordet skedde i början av februari då en 15-årig pojke försvann från sin skola i Märsta, norr om Stockholm. Pojken hittades senare död och tonåringen dömdes för mordet.

En dom som överklagades till Svea hovrätt som efter att ha lyssnat igenom förhören i september bedömde att tolkningen under målet varit så bristfällig att det kan ha påverkat hur tingsrätten dömt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons