Sarah Dawn Finer sjunger utan att försköna

Musik Artikeln publicerades
Sarah Dawn Finer ser sig själv i första hand som liveartist. Nu ger hon sig ut på vägarna. Arkivbild.
Foto: Hanna Franzén/TT
Sarah Dawn Finer ser sig själv i första hand som liveartist. Nu ger hon sig ut på vägarna. Arkivbild.

15 spelningar tillsammans med många favoritmusiker på scenen. "Winter songs" är Sarah Dawn Finers stora konsertformat och det är också i det som hon tycker sig komma till sin rätt.

I fjol tillät hennes stämband konserter i bara tre städer, men i år är Sarah Dawn Finer tillbaka med full kraft i en fullformatskonsert som hon beskriver som sin musikaliska hemvist. Med sig har hon låtar från sina två egna vinteralbum, inklusive amerikanska och brittiska julklassiker.

– Många av de här låtarna har funnits med mig i hela mitt musikaliska liv.

Ron Sexsmiths "Maybe this christmas" har tillsammans med Sara Bareilles och Ingrid Michaelsons "Winter song" varit utgångspunkten för hela hennes program.

– Både de låtarna är lite signifikativa för vilket sound jag ville ha. Det är lite sådana låtar som jag skrivit själv. Det här singer/songwriter-vemodet passade mig och blev ett komplement till den amerikanska jazzjulen och de gamla brittiska julsångerna.

"Visig vemodsjul"

Musiken passar från november till april tycker hon, även om det är jul- och vintertema. I bagaget har Sarah Dawn Finer det musikaliska arvet från sin amerikanska mamma och sin brittiske pappa men också den svenska "visiga vemodsjulen".

– Jag är ett barn av Sveriges kulturskolor. Jag har haft äran och möjligheten att gå på musikskola och julen och lucia var vår största högtid redan då. Det var och är fantastiska körarrangemang på de här låtarna som jag burit med mig.

TT: Hur stor del av julen handlar om musik för dig?

– Det är den som tar mig igenom hela den här årstiden. Ljus och musik, det är hela hemligheten. Att städerna lyser, att fönstren lyser när människor går i ide och slutar titta på varandra. Jag har velat sjunga om hur jag känt. Jag har inte varit intresserad av att försköna det.

Årets vinterkonsert blir dock den sista hon gör – på ett tag.

– Jag har gjort två soloturnéer i år och just det här konceptet behöver en liten paus.

Fakta

Fakta: Turnéplan

22/11 Örebro, 23/11 Jönköping, 29/11 Varberg, 30/11 Stockholm, 1/12 Uppsala, 3/12 Gävle, 5/12 Luleå, 6/12 Luleå, 7/12 Umeå, 12/12 Helsingborg, 13/12 Malmö, 14/12 Malmö, 17/12 Göteborg, 18/12 Göteborg, 19/12 Kalmar.

Visa mer...