Annons

Satsning på fler ungdomshem

Fler unga rånare ska få plats på ungdomshem.
Regeringen vill satsa 250 miljoner kronor på Statens institutionsstyrelse (SIS).
Politik • Publicerad 20 januari 2020
Liberalernas ekonomiskpolitiske talesman Mats Persson. Arkivbild.
Liberalernas ekonomiskpolitiske talesman Mats Persson. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen, C och L presenterade på måndagen satsningar på trygghet och rättsväsende i den kommande vårändringsbudgeten.

Totalt handlar det om 750 miljoner kronor.

Annons

– Vi gör en väldigt stor satsning på att fler unga kriminella ska kunna hamna på ungdomshem, för vi ser ett växande problem med unga som drabbas av knivhot. Det är ju fasansfullt och då måste vi se till att fler unga kriminella hamnar på ungdomshem, säger Liberalernas ekonomisk politiske talesperson Mats Persson.

Säpo får 40 miljoner kronor, bland annat för att ha koll på IS-återvändare.

– Det är viktigt att Säpo har tillräckligt med befogenheter och pengar för att kunna hantera den problematiken, säger Persson.

TT: Hur många IS-återvändare räknar ni med?

– Det vill jag inte spekulera om i media, men det är klart att det är växande problem och vi måste ha en beredskap i samhället för det, säger Persson.

Av de 750 miljoner kronorna i vårändringsbudgeten, som presenteras i april, så går 200 miljoner till rättsliga biträden och 180 miljoner till migrationsdomstolarna.

Peter Wallberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons