Annons

Schweizisk sorgemarsch för smältande glaciär

Schweiz • Publicerad 22 september 2019
En sorgesam församling möttes upp vid den schweiziska glaciären Pizol, som snart smält bort.
En sorgesam församling möttes upp vid den schweiziska glaciären Pizol, som snart smält bort.Foto: Fabrice Coffrini/AFP/TT

Ett sällskap, klätt i svart och med sorg, samlas på berget Pizols sluttning.

Sorgen rör den glaciär på 2 700 meters höjd som snart inte längre är. Bara en yta stor som ett par fotbollsplaner finns kvar av den schweiziska glaciären nära gränsen till Österrike och Liechtenstein.

Annons

– Vi är här för att ta farväl av Pizol, sade glaciologen Matthias Huss inför runt 200 personer och till mullrande från långa alphorn.

Söndagens ceremoni var en pendang till hågkomsten som hölls för den försvunna glaciären Okjökull på Island i augusti. Alperna har dock sett fler glaciärer smälta bort:

– Vi beräknar att 500 glaciärer har försvunnit i Schweiz sedan 1850-talet, berättar Huss.

Glaciären Pizol har länge kunnat studeras, dess smältande är därför vetenskapligt intressant i forskning om klimatförändringar.

– Pizol har förlorat 80-90 procent av dess yta sedan 2006, säger forskaren Huss.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons