SD-ledamot lämnar partiet i protest

Brott Artikeln publicerades
Hanna Wigh, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, lämnar partiet i protest mot hur visselblåsare behandlas. Arkivbild.
Foto:JONAS EKSTRÖMER / TT
Hanna Wigh, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, lämnar partiet i protest mot hur visselblåsare behandlas. Arkivbild.

Riksdagsledamoten Hanna Wigh lämnar Sverigedemokraterna i protest mot hur partiet behandlar visselblåsare, rapporterar TV4:s Kalla fakta.

Enligt henne själv har hon utsatts för ett sexuellt övergrepp som bestraffning för att ha larmat om förskingring.

2015 upptäckte Wigh att det försvunnit pengar från SD:s partikassa i Skaraborgs partidistrikt varför hon, enligt egen utsago, vände sig till partisekreteraren Richard Jomshof och berättade om den misstänkta förskingringen. Partiet valde att inte göra en polisanmälan varför hon själv gjorde det. En riksdagsledamot kom senare att dömas till ett års fängelse för brottet. Trots det anlitar partiet, enligt Kalla fakta, fortfarande den brottsdömde som konsult åt riksdagsgruppen.

Wigh anser att hennes anmälan ledde till utfrysning från sina partikollegor. Dessutom ska hon ha utsatts för ett sexuellt övergrepp i riksdagens lokaler av en manlig riksdagskollega.

– Han tog en hand runt min hals och körde upp ett finger i mitt underliv, berättar Hanna Wigh i Kalla fakta.

Övergreppet ser hon som en bestraffning för att pratat med medier om problemen inom partiet. Hon uppger att hon inte valt att polisanmäla övergreppet då hon är rädd för att peka ut riksdagskollegan med namn.

SD:s presschef Henrik Vinge säger att partiet inte haft kännedom om det påstådda övergreppet på Wigh.

– När vi fick höra detta tog vi det på stort allvar och pratade med alla som skulle kunna känna till det men ingen förstod vad det handlade om. Vi har gjort vad vi kan för att hitta personen men ingen ger oss ett namn, säger Vinge till Aftonbladet.

Den före detta biträdande säkerhetschefen inom SD, Per Vegelow, säger till Kalla fakta att riksdagsmannen utsatt flera kvinnor för sexuella trakasserier.

– Han har immunitet. Honom kommer man inte att komma åt.

Han tror också att partiledningen inte är ovetande kring de misstänkta övergreppen. Något som presschef Vinge förnekar:

– Att vi skyddar personer som utför sexuella övergrepp är mycket allvarliga påståenden utan grund, säger han till Aftonbladet.

Även Rickard Jomshof och partiledaren Jimmie Åkesson förnekar att de skulle känna till att en av deras riksdagsledamöter utsätter kvinnor för sexuella trakasserier och övergrepp.

– Jag har aldrig hört talas om det. Jag har inte den informationen, säger partiledaren Jimmie Åkesson till Kalla fakta när han får frågor om fallet i samband med sitt sommartal i Sövesborg i somras.

Ytterligare ett tiotal sverigedemokrater som Kalla fakta intervjuat vittnar om en partikultur där visselblåsare blir smutskastade, trakasserade eller uteslutna ur partiet.

– Jag blev utesluten för att jag berättade om sexuella trakasserier, säger en kvinnlig SD-ledamot, som vill vara anonym, till tv-programmet.

Ytterligare en kvinna, Maddelen Larsson som representerat Sverigedemokraterna i Falköpings kommunfullmäktige, lämnar partiet. Även hon uppger för tv-programmet att hon utsatts för sexuella trakasserier i samband med att hon tillsammans med Wight larmade om den misstänkta förskingringen från Skaraborgs distriktskassa. Hon är orolig för nya trakasserier när hon lämnar partiet.

– Det är som att vara med i ett kriminellt gäng. Man lämnar det inte ostraffat, säger hon.

Presschef Vinge säger att beskrivningen av partiet är "tendentiös och helt oseriös":

– Det är även uppenbart att de använder källor som av starka skäl är bittra på partiet för att skapa dramatik, säger han till Aftonbladet.