Sverige tog inte chansen – missar VM-medalj

Drömläget för en svensk VM-semifinal fanns där, men allt gick i kras.
Montenegro vann med 26–23 och Sverige får nöja sig med en placeringsmatch mot Tyskland.
Handboll • Publicerad 11 december 2019
Montenegro satte stopp för Sverige och Carin Strömberg.
Montenegro satte stopp för Sverige och Carin Strömberg.Foto: Janerik Henriksson/TT

Förlusten mot Montenegro gör att Sverige slutar fyra i mellanrundans andra grupp i handbolls-VM. Gruppvinnaren Ryssland får i stället med sig Spanien till fredagens semifinaler.

– Vi kom inte upp i nivå i dag och gör inte mål på chanserna. Montenegro gör det också väldigt bra, säger Hagman.

En hjälpande hand från Ryssland hade annars skapat det svenska drömläget för att gå till VM-semifinal. Den suveräna gruppvinnaren körde över Spanien tidigare under dagen och storsegern (36–26) innebar att det räckte med seger för Sverige mot Montenegro för att gå vidare tack vare bättre målskillnad än spanjorskorna.

Sverige hade allt att vinna – Montenegro nästan allt att förlora. Balkanlaget tränas av svensken Per Johansson, som ledde Sveriges damer till EM-silver 2010, och han har gång på gång under mästerskapet uttalat att Montenegros stora mål med VM är att knipa en OS-kvalplats.

För att nå dit krävdes seger mot Sverige. Under den första halvleken var det dock svenskorna som styrde matchen, som gick i ett långsamt tempo.

Sverige visade upp ett starkt försvar och bra målvaktsspel av Filippa Idéhn. Det fanns tålamod offensivt och bredd i spelet, och från linjen var mittsexan Linn Blohm stark med fyra mål framåt.

I mitten av halvleken ledde Blågult med tre bollar, men något ryck kom aldrig och det var till slut helt jämnt i paus (12–12).

Stängde försvaret

Efter paus var det ombytta roller. Montenegro stängde igen i försvaret totalt och när det svenska anfallsspelet gick i stå i det långsamma matchtempot hamnade Sverige i problem.

Något stort ryck lyckades dock inte Montenegro göra och med två minuter kvar var underläget två bollar – trots flera svenska straffmissar.

Framför allt var det mästerskapsdebutanten Melissa Petrén som anförde Sveriges jakt på segern med fyra mål under slutskedet av matchen.

Med knappt 90 sekunder kvar och underläge med två mål att spela kom Nathalie Hagman fri i en kontring, men Montenegros målvakt Marta Batinovic räddade och Balkanlaget vann till slut med 26–23.

Målvakten storspelade

Batinovic hade 48 i räddningsprocent.

– Hon är kanske den enskilt största faktorn till att de vänder på det här, säger förbundskapten Henrik Signell.

– Vi är också lite snällare än montenegrinskorna, det är därför som de vinner idag.

Montenegro slutar därmed trea i gruppen. För Sverige väntar nu ett möte med Tyskland om placeringarna 7–8 på fredag. Blågult har redan säkrat en OS-kvalplats via EM i fjol, men blir svenskorna sjua i VM väntar en lättare grupp i kvalet till Tokyo 2020 i mars.

Rättad: I en tidigare version fick Sverige fel motståndare i placeringsmatchen. Rätt är Tyskland.