Annons

SJ vinner budstrid om sju norska tågsträckor

SJ har med dotterbolaget SJ Norge fått kontrakt för att bedriva tågtrafik på sju norska tågsträckor. Beslutet klubbades av norska Jernbanedirektoratet på måndagen, skriver SJ i ett pressmeddelande.
Ekonomi • Publicerad 17 juni 2019
SJ Norge ska driva trafiken på bland annat Rørosbanen. Bilden från Hamar.
SJ Norge ska driva trafiken på bland annat Rørosbanen. Bilden från Hamar.Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Det statliga svenska bolaget ska därmed i drygt tio år driva tågtrafiken inom ramen för vad som i Norge kallas Trafikkpakke 2. Där ingår trafiken på Dovrebanen, Rørosbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen, Trønderbanen, Meråkerbanen och Saltenpendelen.

SJ kör sedan tidigare vissa sträckor i Norge på linjerna Stockholm-Oslo, Göteborg-Halden samt Stockholm-Narvik.

Annons

Avtalet om tågtrafiken i Trafikkpakke 2 gäller från sommaren 2020 och åtta år framåt, med option på två års förlängning, enligt SJ.

I slutändan av budgivningen stod SJ Norge mot den norska konkurrenten Vy, som för närvarande driver trafik på linjerna.

Priset blev en avgörande faktor i budstriden.

"Det genomsnittliga årliga vederlag SJ Norge ska ha för att driva trafiken som ingår i detta trafikpaket utgör i storleksordningen en femtedel av vad trafiken drivs för i dag"; skriver Jernbanedirektoratet i en kommentar enligt nyhetsbyrån NTB.

Rättad: En tidigare version av denna text innehöll felaktigheter om vilka företag som deltagit i budgivningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons