Självmål och mästarslarv för svenskarna i CHL

Färjestads första åttondelsfinal i CHL kunde knappast ha gått bättre. De slog det svenska mästarlaget och förra säsongens CHL-vinnare, Frölunda, med 6–3.
Luleå vann solklart med 3–0 borta mot Bern, men Skellefteå fick nöja sig med oavgjort mot Djurgården, 3–3, efter ett märkligt självmål.
Ishockey • Publicerad 12 november 2019
Frölunda fick se sig besegrade mot Färjestad i den första av två matcher i åttondelsfinalen i CHL. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Fem svenska lag tog sig vidare till slutspel i CHL och fyra av dem lottades mot varandra i åttondelsfinalerna.

I det första svenskmötet mellan Färjestad och Frölunda lyckades inte göteborgarna visa orsaken till att de flera gånger tagit hem mästartiteln i Champions Hockey League.

Frölunda bjöd på en svag start där Färjestad, som för första gången nått slutspelet i CHL, tilläts gå upp i en femmålsledning innan Frölunda i slutet av den andra perioden kunde reducera.

"Slarvig match"

Även om de svenska mästarna i den sista perioden ryckte upp sig hindrade det inte Färjestad från att vinna med 6–3. Detta innebär att Frölunda har ett stort underläge att kompensera för i returen om en vecka, om laget ska nå kvartsfinal.

– En rejält slarvig match från vår sida, framför allt defensivt. Vi ger dem alldeles för mycket tid i vår defensiva zon och där har de nog med skickliga spelare för att straffa oss. Vi låter dem spela sin typ av hockey under första halvan och vi får sedan spela vår typ av hockey under andra halvan så det är en match med två ansikten, sade Frölundas tränare Roger Rönnberg till SVT Sport.

Märkligt självmål

I det andra svenskmötet gästade Djurgården Skellefteå. Hemmalaget skapade snabbt en tvåmålsledning, men den kvitterades i början av den andra perioden. Men när Skellefteå gick upp till 3–2 såg det ändå ut som att Djurgården skulle få åka hem tomhänta.

Då slog Skellefteås Johannes Pudas, med tio minuter kvar av sista perioden, en felpassning som studsade i sargen och sedan in i eget mål. Siste Djurgårdsspelare på pucken, målvakten Niklas Svedberg, tillskrevs målet som blev matchens sista. Med 3–3 som resultat är mötet inför returen därmed fortsatt helt öppet.

Det femte svenska laget i slutspelet, tidigare CHL-mästarna Luleå, fick med sig en klar vinst när de gästade schweiziska Bern. Efter en mållös första period smackade Luleås Nils Lundkvist, Robin Kovacs och Isac Brännström in var sitt mål på ett par minuter i andra perioden. Luleå höll sedan Bern utom räckhåll och vann med 3–0.