Annons

Skadegörelse för andra natten i rad – de misstänker hämndaktion

För andra natten i rad utsattes Surbrunnsparken för skadegörelse, den här gången med en brand som kunde ha slutat illa.
De anställda tror att det handlar om hämndaktioner från ungdomar.
Ystad • Publicerad 17 februari 2019
Rickard Axtelius och Fabian Widler mäter vidden av nattens brand.
Rickard Axtelius och Fabian Widler mäter vidden av nattens brand.Foto: Peter Lindgren

Vid halv fyra natten till söndagen kom larmet om brand vid Surbrunnsparken. Räddningstjänsten släckte branden som härjade på baksidan av byggnaden, och ingen person kom till skada.

Branden hade i sin tur föregåtts av en natt då samma byggnad utsattes för klotter. Framsidan med entrén var nedklottrad med neonfärger. Klottret var på söndagen borttvättat, men branden har lämnat spår som tar längre tid att få bort.

Annons

Rickard Axtelius, styrelseledamot i Surbrunnsparken Ystads ekonomisk förening, och Fabian Widler, anställd på Surbrunnsparken, var under söndagen på plats för att överblicka skadorna.

Klottret på framsidan var på söndagen borttvättat.
Klottret på framsidan var på söndagen borttvättat.Foto: Peter Lindgren

De har en tydlig teori om motivet bakom den skadegörelse Surbrunnsparken utsatts för två nätter i rad.

– En grupp ungdomar hade hyrt Cabinen under fredagskvällen. Vi fick in uppgifter på att det var lite stökigt och att det hade blivit lite av ett jippo, och det är inte tanken att det vara. Så vi avhyste ungdomarna, vilket så klart inte var helt populärt, säger Fabian Widler.

Ni tror att det är en hämndaktion?

– Ja.

Polisen har rubricerat det hela som skadegörelse, men Fabian Widler menar att det kunde ha handlat om helt andra saker.

– Det var ju rena turen att de boende här borta såg att det brann och larmade. Branden har ju startat här vid väggen men spridit sig uppåt. Det kunde ha slutat mycket värre, säger han.

Fasaden på Surbrunnsparken är av trä, och hade inte boende sett branden kunde det slutat mycket värre, menar Fabian Widler.
Fasaden på Surbrunnsparken är av trä, och hade inte boende sett branden kunde det slutat mycket värre, menar Fabian Widler.Foto: Peter Lindgren

Någon större oro för att skadegörelsen kommer att fortsätta finns dock inte.

– Nä, det är ju förmodligen bara ungdomar. Men vi kommer ändå att kontakta vårt larmbolag och se om vi kan få ytterligare någon bevakning nattetid, säger Rickard Axtelius.

Polisen har än så länge inte mycket information om utredningen.

Annons

– Jag har inte mer information om det här ärendet. Vi har ingen misstänkt i alla fall, säger David Eriksson Heia, inre befäl på polisen i Ystad.

Peter LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons