Annons
Nyheter

Skåningar köper mindre starköl än svenskar i genomsnitt – åtminstone i Sverige

I Skåne är försäljningen av starköl på systembolagen bara hälften av rikssnittet.
Skåne • Publicerad 18 september 2018
Foto: Tor Johnsson / SvD / TT

Den genomsnittlige svensken fick förra året i sig ungefär 6,6 liter ren alkohol från sina sammanlagda inköp av vin, sprit och starköl på Systembolaget och restauranger. Det visar siffror från Folkhälsomyndigheten.

Men skillnaden är stor mellan de svenska länen. Till exempel är alkoholkonsumtionen i Jönköpings län klart lägre än rikssnittet.

Annons

Det finns också län där konsumtionen påverkas av hur nära de ligger gränsen till ett annat län. I Jämtlands län gick det nästan åt dubbelt så många liter ren alkohol som i riket i genomsnitt. Men det betyder inte att jämtlänningar dricker mer.

– Siffrorna nära gränsen tror vi påverkas av norrmännens inköp, säger Pi Högberg till nyhetsbyrån Siren.

Samtidigt visar siffrorna att försäljningen av starköl på systembolagen i Skåne bara är hälften av rikssnittet, räknat per person. Även här tros grannländerna spela in:

– Vi vet att intaget av alkohol i Skåne tillhör de högsta i landet. Många skåningar åker till Danmark och kanske även Tyskland för att köpa alkohol, säger Pi Högberg till nyhetsbyrån Siren.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons