Annons
Nyheter

Skärpt bolånekrav föreslås

Finansinspektionens styrelse föreslår ett skärpt amorteringskrav.
Sverige • Publicerad 13 november 2017
Reklam för ett mäklarföretag utanför Sveriges Riksbank vid Brunkebergstorg i Stockholm. Arkivbild.
Reklam för ett mäklarföretag utanför Sveriges Riksbank vid Brunkebergstorg i Stockholm. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Detta ska tvinga högt belånade hushåll att betala av mer på nya bolån.

Det skärpta amorteringskravet innebär att nya bolånetagare med bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst en procent av skulderna utöver det befintliga amorteringskravet.

Annons

Rent praktiskt betyder det att ett lån på tre miljoner kronor kan bli 2 500 kronor dyrare per månad. Det är de mer välbetalda med dyra bostäder som kommer att drabbas mest, de lågavlönade får inte låna så dyrt i alla fall.

FI:s chefsekonom Henrik Braconier ser tre effekter av det skärpta amorteringskravet.

En del väntas välja att låna mindre än vad de hade gjort utan kravet, vilket dämpar skuldsättningen i ekonomin. Andra antas välja att trots allt ta lån på samma nivå som de hade gjort även utan kravet och då måste de börja amortera, vilket i sin tur skapar mindre sårbara hushåll, resonerar Henrik Braconier.

En tredje effekt FI ser är att efterfrågan på bostäder dämpas av amorteringskravet, vilket gör att bostadspriserna stiger lite mindre än vad de hade gjort annars.

Omkring 15 procent av de nya låntagarna skulle beröras av de nya kraven, om man utgår från fjolårets bolåneundersökning, uppger Henrik Braconier.

– Det är alltså relativt få personer, säger han vid en presskonferens.

Ungefär hälften av de berörda väntas låna mindre och de andra kommer att få amortera mer.

Efter beslutet i FI:s styrelse ska nu förslaget lämnas över till regeringen för godkännande.

Enligt Swedbanks privatekonom Arturo Arques kommer de med lägre inkomster inte att drabbas i någon större utsträckning av det skärpta amorteringskravet. De får ändå inte låna de här högre beloppen, det sätter som regel bankernas normala kreditprövning stopp för.

– Så förslaget påverkar framför allt de med högre inkomster med dyra bostäder i storstäderna, säger han.

Annons

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons