Annons

Skarsgård: "Svulstiga konflikter genom åren"

26 år som vänner, 300 nätter i samma säng, sedan rollerna som Johan Persson och Martin Schibbye i "438 dagar".
Skådespelarna Matias Varela och Gustaf Skarsgård har följt varandra genom livet.
Film • Publicerad 26 augusti 2019
Matias Varela och Gustaf Skarsgård hade varit vänner i 25 år när de spelade in filmen "438 dagar". "Det här är lite av vårt silverbröllop", säger Skarsgård.
Matias Varela och Gustaf Skarsgård hade varit vänner i 25 år när de spelade in filmen "438 dagar". "Det här är lite av vårt silverbröllop", säger Skarsgård.Foto: Janerik Henriksson/TT

Johan Persson sov på Martin Schibbyes soffa i ett år efter att de släpptes fria från fängelset i Etiopien. Gustaf Skarsgård och Matias Varela, som har gestaltat de grävande journalisternas resa i filmen "438 dagar", har sina skavföttersår bakom sig.

– Utan att överdriva kan jag säga att vi nog har tillbringat minst 300 nätter i samma säng, säger Gustaf Skarsgård.

Annons

När filmen spelades in firade de silverbröllop som kompisar. Deras 25 år långa vänskap var en av anledningarna till att regissören Jesper Ganslandt valde att ge dem huvudrollerna.

– I och med att båda är skådespelare har vi ganska dramatiska personligheter. Vi har haft ganska svulstiga konflikter genom åren. Vi har verkligen stötts och blötts med varandra, säger Gustaf Skarsgård.

"Ett visst ansvar"

"438 dagar" är baserad på Martin Schibbyes och Johan Perssons bok med samma namn. Journalisterna dömdes till elva års fängelse för terrorbrott i Etiopien efter att ha tagit sig in i området Ogaden tillsammans med gerillan Ogadens nationella befrielsefront. Syftet med resan var att undersöka oljebolagens kopplingar till konflikterna i området, däribland den svenska företaget Lundin Petroleum.

Men hur är det egentligen att skildra två levande personers trauman?

– Jag känner ett visst ansvar för att Johan ska vara bekväm i min tolkning av honom. Men när man väl står där på plats upphör Johan att finnas, då blir han en karaktär i manuset som jag måste gestalta efter bästa förmåga, säger Matias Varela och tillägger:

– Där kan man inte aktivt ta hänsyn på samma sätt till att det är en människa som ska se det. Om jag gör det kommer det att gå ut över mitt jobb och leda till att filmen inte håller samma kvalitet.

Varela har varit i kontakt med Persson efteråt, som enligt Varela uppskattade deras tolkningar.

"Carl Bildt är en gås"

Till skillnad från boken följer filmen även en etiopisk mediechef som smugglar ut material för att visa hur journalister och andra människor blir behandlade av regimen. Martin Schibbye har tidigare kritiserat filmen för att den inte skildrar de lokala journalisterna som hade fängslats på oklara grunder, och regissören Jesper Ganslant förstår att han har åsikter.

– Det är ett jättelångt händelseförlopp som har kokats ner till en bok, som Peter Birro har skrivit manus på och som jag har gestaltat. Det är jättefint att han vill berätta om de andra journalisterna, säger han, men framhåller att de prioriterade andra delar.

I filmen syns även Carl Bildt, som spelas av Philip Zandén. Han var vid tiden för berättelsen utrikesminister och hade även kopplingar till Lundin Petroleum som Schibbye och Persson ville granska. Men exakt vad den moderata politikern kommer att tycka om tolkningen vill skådespelarna inte spekulera i.

– Carl Bildt är en gås, allting rinner av honom. Det lär nog även detta göra, säger Gustaf Skarsgård.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons