Annons

Skogsbrand på grekisk ö – svenskar evakuerade

Ett område på den grekiska ön Samos har evakuerats sedan en skogsbrand brutit ut nära byn Pythagorion. Men enligt resebyrån Tui var branden under kontroll sent på lördagskvällen.
Grekland • Publicerad 24 augusti 2019
Östra delen av den grekiska ön Samos har drabbats av bränder. Arkivbild.
Östra delen av den grekiska ön Samos har drabbats av bränder. Arkivbild.Foto: Lefteris Pitarakis

Researrangören har evakuerat gäster från tre hotell i området.

– Vi har evakuerat 43 svenskar som just nu befinner sig på en uppsamlingsplats. De inväntar nytt boende för natten, säger Linda Netterström, pressansvarig på Tui, till TT.

Annons

Resebyrån väntar på ytterligare information från de grekiska myndigheterna, men enligt guider och personal på plats, som Tui varit i kontakt med, är branden under kontroll.

– Det finns ingen avrådan från myndigheter från att åka hit, och plan från Köpenhamn och Arlanda kommer att landa i morgon, säger Linda Netterström på lördagskvällen.

Inga nya resenärer

Även resebyrån Apollo har evakuerat hotellgäster i byn.

– Vi har evakuerat 32 svenska gäster som har fått åka in till staden som ligger väster om Pythagorion, säger Clara Larsson, pressansvarig på Apollo, till TT.

Vad som nu händer med svenskarna är oklart. Antingen kommer de att få återvända till sina hotell eller så får de övernatta i staden, beroende på hur bränderna utvecklar sig.

– Vi har inga nya gäster som är på väg hit i kväll. Vi följer vad som händer och får ta beslut utefter myndigheternas rekommendationer, säger Clara Larsson.

Packade väskorna

Pierre Davidsson som turistar på ön säger till Expressen att det började med en liten rökutveckling som spred sig snabbt.

– Vi tog själva beslutet att packa våra väskor och lämna vårt hotell. Då var lågorna väldigt nära, säger han till tidningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons