Annons

Smakstart på EM-kvalet för Sverige

Ny förbundskapten, och nytt tufft EM-kval.
Men de svenska basketdamerna fortsätter att visa klassen.
Kvalpremiären mot Israel slutade i en förkrossande 77–40-seger.
Basket • Publicerad 14 november 2019
Regan Magarity ledde Sverige till storseger. Arkivbild.
Regan Magarity ledde Sverige till storseger. Arkivbild.Foto: Ieva Makare/LETA

Även fast det blev en fin femteplats i sommarens EM – som också innebär OS-kval – fick fransmannen François Gomez lämna uppdraget som förbundskapten för de svenska basketdamerna. In har i stället den välmeriterade italienaren Marco Crespi kommit, och trots att han bara hade haft fyra träningsdagar med landslaget inför EM-kvalpremiären mot Israel hade han inga problem att lotsa Sverige till en storseger i Tel Aviv.

Svenskorna, ledda av storspelande Regan Magarity, körde över Israel fullständigt inledningsvis och vann den första perioden med förkrossande 23–6. De två efterföljande perioderna var jämnare – men den blågula vinsten var aldrig hotad och efter att Sverige växlat upp i den fjärde och avslutande perioden blev segersiffrorna till slut hela 77–40.

Annons

Poängbäst i Sverige blev Louice Halvarsson, som noterade 15 poäng.

För Sveriges del går kvalspelet nu vidare med en betydligt tuffare utmaning, då Montenegro väntar på hemmaplan i Malmö på söndag. Gruppvinnarna, och de totalt sett fem bästa tvåorna, går vidare till nästa kvalfas.

EM 2021 avgörs i Frankrike och Spanien.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons